Додик: Мађарска спремна да преузме пројекте у Српској које је Њемачка отказала :: Semberija INFO ::

 

Додик: Мађарска спремна да преузме пројекте у Српској које је Њемачка отказала


Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је премијер Мађарске Виктор Орбан изразио спремност да Мађарска преузме пројекте у Српској које је Њемачка отказала.

- Орбан је изразио спремност да Мађарска супституише пројекте које су Нијемци отказали јер нису жељели да регулишу уговоре - рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство данашњим састанком са Орбаном, наводећи да је разговарано о стварима које су раније дефинисали, али и неким новим идејама.

- Наша сарадња се развија на најбољи начин. Покушавамо да препознамо и реализујемо пројкете које смо раније зацртали у области енергетике, као што су вјетропаркови, а веома успјешно се одвија и пројекат подршке Мађарске пољопривредним произвођачима у Српској - истакао је предсједник Српске.

Додик је рекао да је разговарано и о сарадњи и подршци мађарске Владе српској заједници и СПЦ.

- Разговарали смо и о томе како бисмо могли и требало да водимо политике које ће интегрисати наше привреде што више, као и о могућности да се на експерименталном нивоу у десетак школа и факултета у сљедећој школској години укључе мађарски професори и да сагледамо интерес дјеце за учење мађарског језика - рекао је Додик.

Састанку Додика и Орбана присуствовали су и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.


РТРС