Додик: Српска за продужење мандата Алтеи, али и за објективан приступ :: Semberija INFO ::

 

Додик: Српска за продужење мандата Алтеи, али и за објективан приступ


Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Република Српска је за продужење мандата Алтеи, али сам против продужења и опсега мандата који би евентуално био под притиском муслимана дат тој Алтеи, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је нагласио да не очекује да генерал из Мађарске, ако та земља преузме команду над Еуфором, буде навијачки настројен према Српској, коју само интересује објективан приступ.

Након што су бошњачки политичари почели да се противе томе да Мађарска преузме команду над Еуфором, Додик је изјавио да је из тога јасно да муслимани сматрају да свако ко дође треба да искључиво буде њихов и да они управљају тиме, а не неко други.

- Ја сам дао подршку Алтеи да врши свој јасно прописан мандат. И док је био аустријски командант тих јединица имали смо сасвим објективан приступ. Када је у Сарајево била еуфорија о томе да ће почети рат, Еуфор је прије годину дана изашао са тврдњом да је БиХ безбједна и да се не виде изазови који би могли да угрозе мир - истакао је Додик.

Додик је поручио да "Српска није против тога ко је на челу Еуфора, али је увијек против проширења мандата".

- Њихово је да успоставе мир на начин да разграниче евентуално сукобљене стране, мада се нико не сукобљава. То је оно што се и очекује, ништа друго - рекао је Додик. 


​РТРС