Млијеко и јогурт јефтинији у Словенији него у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Млијеко и јогурт јефтинији у Словенији него у БиХ


Цијене хране у Словенији драстично су пале па су тако млијечни производи у "дежели" сада знатно јефтинији него у БиХ.

Како јављају словеначки медији, цијена млијека, које је код њих прије љета коштало између 1,09 и 1,25 евра (2,13 - 2,44 КМ) по литри, сада се креће у распону од 0,79 до 1,09 евра (1,54 - 2,13 КМ), док је истовремено мисаона именица да на рафама у бх. трговинама пронађете млијеко које кошта тек нешто више од марку и по.

Истовремено, цијена јогурта је у Словенији смањена са просјечних 1,19 евра (2,32 КМ) на 0,89 евра (1,74 КМ) по литри, док у БиХ кошта знатно више од двије марке.

Произвођачи млијека у БиХ кажу да они нису кривци за то што су млијечни производи скупљи у нашој него у словеначкој малопродаји.

"Производна цијена млијека код нас је од 0,82 до једну марку. Ко оно остало узме - то не знам. Да ли су то велетрговци, трговци, прерађивачи или откупљивачи... Има их читав ланац који се објесио од тај литар млијека", рекао је за "Независне новине" Владимир Усорац, који је годинама био лидер произвођача млијека у Српској.

Према његовим ријечима, произвођачи на свему губе: на пшеници, кукурузу, соји, силажи, па и на млијеку.
Борци за заштиту потрошача нису изненађени што се неки производи по нижим цијенама могу купити у Словенији, него у БиХ. Занимљива запажања износи Адмир Арнаутовић, предсједник Удружења клуба потрошача средње Босне Травник.

"Свједоци смо, посебно у љетном периоду кад пуно људи из дијаспоре долази овдје, њихове изненађености цијенама код нас. Цијена појединих производа неријетко је нижа у Њемачкој, Аустрији, Швајцарској, Словенији и другим земљама него овдје. Често можемо наћи на полицама у Бечу млијеко које је јефтиније него у Травнику или Бањалуци", рекао је Арнаутовић за "Независне новине".

Он подсјећа и на најаве о томе да нам долази страшна јесен, током којеби, како постоје тврдње, требало да поскупе сви млијечни производи, али и већина основних животних намирница.

"Бојим се да грађане очекује гора јесен и гора зима него што је била претходна", навео је Арнаутовић.
Словеначки медији јављају да трговци у овој земљи сада смањују цијене хране, а неки производи су појефтинили и до 50 одсто.

Они су контактирали шест трговаца који послују у земљи како би сазнали које категорије хране су доживјеле значајно снижење цијена, па је тако један од трговачких ланаца навео да су углавном снизили цијене млијечних производа, меса, рибе, уља, риже и тјестенине.

Други је потврдио да су смањили цијене чак 1.400 производа, с просјечним снижењем од 11 одсто, али поједини производи су појефтинили и до 40 до 50 одсто, као што су свињски одресци и сунцокретово уље.

Трећи трговачки ланац је навео да су недавно смањили набавне цијене неких категорија производа, као што су млијечни производи, уље, брашно и свјеже месо.
 
(Независне)