Почело смањење цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана :: Semberija INFO ::

 

Почело смањење цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана


У значајном искораку ка регионалној сарадњи и приступачној мобилној комуникацији, смањење цијена роаминга између Европске уније и Западног Балкана, потписано на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Тирани 6. децембра 2022. године, званично је ступило на снагу, обиљежавајући 1. октобар 2023. године, као датум промјене, саопштено је из Регионалног савјета за сарадњу.

Након готово годину дана заједничког рада, под покровитељством и уз подршку Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Европске комисије, те политичку подршку Европске уније и Западног Балкана, телекомуникацијски оператери, како са Западног Балкана, тако и из Европске уније, не само да су испунили одредбе из Декларације, већ су у многим случајевима и премашили очекивања.

Од овог октобра, горња граница цијена за 1 ГБ података у роамингу у оквиру посебних понуда и пакета, у складу са Декларацијом о роамингу, не би требала прелазити 18 евра, што ће међународна путовања и комуникације учинити знатно економичнијим. У многим случајевима ограничење цијена од 18 евра у оквиру посебних понуда и пакета иде и знатно ниже, до 1,6 евра по 1 ГБ, док су три оператера са Западног Балкана, осим цијена у оквиру пакета, снизила чак и редовне цијене услуга допуне. 

“Најавила сам ово прије готово годину дана уз ријечи да ће “цијене роаминг услуга између ЕУ и Западног Балкана падати с јесењим лишћем” и ако је неко сумњао, драго ми је да су га данас моје ријечи разувјериле. Овај кључни догађај већ мијења слику промета мобилних података за грађане и путнике. Успјех Декларације о роамингу између Европске уније и Западног Балкана свједочи о снази регионалне сарадње, која мијења комуникацију набоље, чак и упркос суочавању са сложеним изазовима. Ова прекретница долази у тренутку политичких тензија, економских превирања и све ширег спектра климатских промјена у региону, наглашавајући тако важност регионалне и еуроатлантске сарадње. Док славимо ово постигнуће, одајемо признање преданости свих укључених страна, посебно телекомуникацијских оператера и радујемо се повезанијој, доступнијој и приступачнијој будућности за све”, рекла је Мајлинда Брегу, генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу. 

Ова Декларација усмјерена је на значајно смањење накнада за промет података у роамингу између Европске уније (ЕУ) и Западног Балкана. Циљ је да се до 2028. године цијена роаминга између Европске уније и Западног Балкана приближи домаћим цијенама.

(Независне)