Пољопривредници још важу - колико засијати пшенице? :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредници још важу - колико засијати пшенице?


Киша која је пала претходних дана омогућила је сјетву уљане репице, као и предсјетвену припрему земљишта за стрна жита на подручју Семберије. Због губитака на овогодишњем роду пшенице, која је имала низак принос и откупну цијену, пољопривредници калкулишу - колико засијати. Из ресорног министарства поручују - јесења сјетва биће обављена у планираном обиму, уз адекватне мјере подршке које ће бити договорене са пољопривредницима.

На Пољопривредном добру "Семберија" раде пуном паром да заврше сјетву уљане репице на око 350 хектара. Модерна сијачица штеди и вријеме и новац.

- Ради и предсјетвену припрему и сабијање земљишта и сјетву. Њена предност је што је води ГПС и ауто пилот, а такође има контролу секција која не дозвољава преклапање сјетве, редова преко редова - истакао је Дражен Јовић, инжењер пољопривреде ПД "Семберија".

Поједини ратари повећавају површине под уљаном репицом на уштрб пшенице, због цијене уљарица и веће потражње.

Због скупе прошлогодишње сјетве, а јефтине жетве многи ће смањивати површине под хљебним житом. Штедјеће на ђубриву, али не и на сјемену, јер пшеница из амбара не даје добар ни здрав род, а не могу да рачунају ни на подстицаје. Један килограм сјеменске пшенице кошта као скоро пет килограма меркантилне, што је, кажу, незапамћено.

- Цијена сјеменске пшенице 140 марака, ђубрива 130 марака то је ван сваке памети. Цијена горива је скоро три марке значи то је немогућа мисија издржати и остати рентабилан - прича Драго Томић из Амајлија код Бијељине.

Старији пољопривредници памте и тежа времена, када су имали губитке, али не и подстицаје, па је опет земља била обрађена.

- Прије ми нисмо добијали ништ,а пропаднемо и испатимо се и опет сијемо на јесен, а сад држава нам помаже мало боље. Уздамо се да нам мало помогну - каже Милан Чобић, Чардачине код Бијељине.

Пољопривредне апотеке добро су снабдјевене. Цијене сјеменске пшенице повољније су у односу на прошлу годину за 40 до 50 пфенига по килограму.

- Цијене сјеменске пшенице крећу се од 1.30 до 1.40 КМ, у зависности од сорте - наглашава Станко Тадић, инжењер пољопривреде у пољопривредној апотеци.

У ресорном министарству планирају састанак са пољопривредницима ради договора о подстицајним мјерама.

- Треба сјести разговарати и видјети какав модалитет из аграрног буџета да направимо да би он био што ефективнији да наши пољопривредни произвођачи могу у планираном капацитету започети сјетву - истакао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Осим субвенција по хектару засијане пшенице, пољопривредницима је обезбијеђено регресирано гориво и регресирано сјеме домаћих сорти стрних жита, селекционисаних од стране Пољопривредног института Републике Српске, по цијени нижој за 25 до 30 одсто од малопродајне.


РТРС