Европска централна банка повећала каматне стопе, како ће се ова одлука одразити на БиХ? :: Semberija INFO ::

 

Европска централна банка повећала каматне стопе, како ће се ова одлука одразити на БиХ?


Европска централна банка повећала је каматне стопе за 0,25 посто. Утицај тога би највише могли осјетити они који имају прекорачење или минус на свом текућем рачуну, као и поједини корисници кредита. А све је више оних који живе на рате јер је живот у БиХ све скупљи. Да ли грађани у БиХ штеде и колико је оних који су кредитно задужени? Како ће се ова одлука Европске централне банке одразити на БиХ?

Оваква одлука неће директно утјецати на Босну и Херцеговину и грађани немају разлога за забринутост. Одлука Европске централне банке о повећању каматне стопе је наставак борбе са инфлацијом унутар еврозоне, и циља да се до 2025. године достигне ниво од 2 посто, објашњавају наши саговорници.

БЕРИСЛАВ КУТЛЕ, Удружење банака БиХ

"Утицај на смањење цијена односно инфлације на темељу повећања каматне стопе. У БиХ смо у потпуно другачијој ситуацији,нисмо чланови ЕУ па не морамо поштовати одлуке Европске централне банке. Банке у БиХ су у другој улози, из својих тржишних разлога још увијек нису повећали каматну стопу на депозите."

Иако је живот у Босни и Херцеговини све скупљи подаци Удружења банака, али и агенција за банкарство показују да грађани све више штеде. То су нам потврдили и поједини анкетирани грађани. Но, ипак немају много повјерења у банке.

У протеклих годину дана раст или корекције стопа Европске централне банке су се често дешавале, али банке у нашој земљи нису нужно слиједиле ритам повећања каматних стопа.

АДМИЛ НУКИЋ, Агенција за банкарство ФБиХ

"Ентитетске агенције за банкарство су у октобру прошле године су донијеле одређене одлуке које су имале за циљ стабилизирање стања нивоа каматних стопа на нашем тржишту. Наше банке су, вођене тим одлукама, реаговале на начин да избјегавају сваки аутоматизам у преносу ефеката на постојеће кредитне аранжмане."

Из Агенције за банкарство Републике Српске кажу да расте и штедња и кредити.

СРЂАН ТРАВАР, Агенција за банкарство РС

"Што се тиче штедње она износи 4,1 милијарду марака и она је већа неких 4 посто у односу на крај године. Код кредита имамо стање да они износе са 30.6. 7,6 милијарди марака и већи су за 4 посто у односу на крај претходне године."

Мијењање, односно повећање каматне стопе, је редовна процедура, објашњава економиста Жељко Ричка.

ЖЕљКО РИЧКА, економски стручњак

"То је узроковано промјенама цијена у односу на инфлацију, како расте инфлација једина и најефикаснија мјера за заштиту од вбисоке инфлације јесте промјена повећања каматних стопа."

Каматна стопа на кредите у Босни и Херцеговини је много мања него што је то случај у Европској унији, због тога што није повећана каматна стопа на депозите. За штедише је поменута одлука Европске централне банке добра вијест јер ће тиме, како кажу саговорници, бити крај негативних камата. Но, они са минусом на рачуну могли би имати разлога за забринутост, као и они који су корисници кредита са промјенљивом каматном стопом.


БХРТ