Да ли САД иде ка потпуној забрани ТикТока? :: Semberija INFO ::

 

Да ли САД иде ка потпуној забрани ТикТока?


Група од 18 државних тужилаца изјавила је да подржава напоре Монтане да забрани апликацију за кратке видео-записе ТикТок у кинеском власништву, позивајуćи америчког судију да одбаци правне изазове пре ступања на снагу 1. јануара.

Државни тужиоци предвођени Вирџинијом, укључујуćи Џорџију, Аљаску, Јуту, Индијану, Небраску, Индијану, Ајову, Кентаки и Јужну Дакоту, рекли су да тужбе ТикТока и корисника треба одбацити „јер ТикТок намјерно улази у обмањујуćе пословне праксе које подстичу појединце да дијеле осјетљиве личне податке којима Комунистичка партија Кине може лако да приступи и зато што ТикТок платформа штети дјеци у Монтани“.

ТикТок, који је у власништву кинеског БитеДанце-а, није одмах одговорио на захтјев за коментар и поднио је тужбу у мају тражеćи да блокира прву такве врсте забрану америчке државе по неколико основа, тврдеćи да крши Први амандман права на слободу говора компаније и корисника.

Рочиште по захтјеву ТикТок-а за привремену забрану заказано је за 12. октобар.

Државе кажу да се ТикТок, који користи више од 150 милиона Американаца, суочава са све веćим позивима америчких законодаваца за забрану широм земље будући да су забринуте због могуćег утицаја кинеске владе. Заустављени су напори да се донесе закон који би администрацији Бајдена дао више овлашćења да забрани ТикТок.

Прошлог мјесеца, државни тужилац Остин Кнудсен, републиканац, рекао је да су законодавно тијело и гувернер државе „учинили праву ствар када су забранили да ТикТок ради у Монтани све док је под контролом страног противника“.

У марту, законодавци су оптужили ТикТок за сервирање штетног садржаја и наношење „емоционалне невоље“ младим корисницима, пише Ројтерс.

ТикТок каже да „није дијелио и неćе дијелити корисничке податке из САД са кинеском владом и предузео је значајне мјере да заштити приватност и безбједност корисника ТикТок-а“.

Монтана би могла да изрекне казне од 10.000 долара за свако кршење ТикТок-а. Закон не предвиђа казне појединачним корисницима ТикТок-а.

ТикТок процјењује да 380.000 људи у Монтани користи видео услугу, или више од треćине од 1,1 милион људи у држави.

Бивши предсједник САД Доналд Трамп је 2020. године покушао да забрани нова преузимања ТикТока, али је низ судских одлука блокирао да забрана ступи на снагу.

Подсјећамо, Њујорк је била прва држава која је забранила ТикТок на државним уређајима 2020. године, наводи се у интерном допису. Гувернер Флориде Рон ДеСантис потписао је закон којим се забрањује приступ ТикТоку на личним уређајима на Wи-Фи мрежама државних школа К-12.

Нејасно је да ли се неке државе спремају да слиједе Монтану и забране ТикТок на сваком приватном уређају у својој држави.

(Независне)