Шта крију имовински картони бх политичара :: Semberija INFO ::

 

Шта крију имовински картони бх политичара


Десетине политичара не испуњавају у потпуности обавезу пријављивања цјелокупне имовине у имовинским картонима на почетку мандата. Једини коректив су новинарска истраживања која нам то откривају. Тако је Центар за истраживачко новинарство недавно објавио да делегат у државном парламенту Никола Шпирић није пријавио посједовање породичне куће и 107 дунума земљишта у родном Дрвару.

Станови, куће, вриједна земљишта, јахте, компаније. Ово је имовина коју десетине политичара нису пријављивали у протеклих 15 година колико њихове имовинске картоне провјерава Центар за истраживачко новинарство. Ријеч је изабраним функционерима из самог политичког врха. Бакир Изетбеговић, Ненад Нешић, Недељко Чубриловић, Фахрудин Радончић, Мирко Шаровић и ту није крај. Најчешће, попут Николе Шпирића недавно, кажу да су заборавили.

АЛАДИН АБДАГИЋ, Центар за истраживачко новинарство

Али поприлично је необично да можете заборавити да имате 107 дунума земљишта и кућу која је велике вриједности, јахту од три милиона или да имате два стана, вилу која је велике вриједности тако да кажем. Тако да они на све начине тај гаф покушавају да умање му неко значење.

Они који заокружују њихова имена на изборима знају да је пријава имовине законска обавеза изабраних особа. Занимало нас је да ли вјерују изабранима да случајно изоставе да упишу све што посједују. Управо је ослањање на савјест изабраних функционера код овог дијела поштовања изборног закона постављено као проблем. Службена контрола и санкције за лажно пријављивање имовине не постоје. Невладин сектор предлагао је да провјеру имовинских картона повјери новој комисији која би дјеловала у оквиру закона о сукобу интереса. За сада без успјеха.

СРЂАН ТРАЉИЋ, гласноговорник Transparency Internation BiH

У Федерацији се именују чланови породице министара, повлачи се из процедуре Закон о сукобу интереса не знамо када ће бити усвојен. На БХ нивоу усвојено рјешење које је горе од постојећег и ту имамо застој. У РС имамо на сљедећој сједници зако који практично озаконити сукоб интереса тако да нисмо оптимисти у том смислу да ће се нешто промијенити битније.

Заинтересовани међутим вјерују да ипак постоји смисао имовинских картона којима недостају контрола и санкције.

АЛАДИН АБДАГИЋ, Центар за истраживачко новинарство

На тај начин можемо детектовати да ли су то они стекли корупцијом, да ли су имали приходе легалне да остваре толику имовину итд. Тако да та обавеза и одговорност је јако важна.

Снажан антикорупцијски алат без досљедне примјене не испуњава у потпуности свој циљ. Своди се на краткотрајне скандале или кампање за обуздавање политичких противника. Рјешење је у политичкој вољи или притиску на законодавце да покажу како им је стало до резултата у борби против корупције на највишем нивоу.


​БХРТ