Русија упозорила НАТО: Предузећемо превентивне мјере на Арктику :: Semberija INFO ::

 

Русија упозорила НАТО: Предузећемо превентивне мјере на Арктику


Фото - РТРС
Русија ће на јачање војног потенцијала НАТО-а на Арктику одговорити низом мјера, између осталог, превентивним, рекао је за Спутњик специјални изасланик Министарства спољних послова Николај Корчунов.

Дипломата је констатовао повећану војно-политичку напетост на Арктику због неконструктивне политике САД и њихових савезника, посебно у контексту руске специјалне операције у Украјини.

- Курс ка јачању војног потенцијала НАТО-а у овом региону, укључујући и кроз улазак Финске у алијансу и планирано укључивање Шведске у њу, указује на то да су у НАТО-у превагнули војни сценарији за осигурање сопствене безбједности у сјеверним географским ширинама на штету безбједности других земаља - рекао је он.

Москва ће, упозорио је Корчунов, одговорити на ове изазове и пријетње "скупом неопходних мјера, укључујући и превентивне, које произилазе из задатака" које је руски предсједник Владимир Путин унио у Концепт спољне политике, као и Стратегије развоја Руске арктичке зоне.

Према његовим ријечима, Москва ће са своје стране наставити да промовише међусобно повјерење на Арктику у интересу осигурања стабилности, конструктивне сарадње и дијалога.

Финска и Шведска су, у контексту догађаја у Украјини у мају 2022. године, поднијеле захтјеве за улазак у НАТО. Финска је 4. априла постала 31. чланица алијансе. Шведска апликација још увијек није добила коначно одобрење Мађарске и Турске.

Шведска је, као чланица Европске уније, у преговорима са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом пристала да, у замјену за ратификацију апликације, помогне у интензивирању процеса приступања Турске ЕУ.

Истовремено, генерални секретар НАТО-а је истакао да питања приступања Шведске НАТО-у и приступања Турске ЕУ "нису међусобно повезана".

У августу је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да је оптимиста да ће се Шведска придружити алијанси ове јесени.


Спутњик / РТРС