У трговине у Српској стижу производи са нула одсто марже :: Semberija INFO ::

 

У трговине у Српској стижу производи са нула одсто марже


Foto: Ilustracija
На полице дијела трговина у Српској стижу производи чија ће произвођачка, али и трговачка маржа бити нула одсто, договорено је на данашњем састанку у Бањалуци, на којој су присуствовали представници Владе Српске са једне, те трговци, дистрибутери и произвођачи са друге стране.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, поручио је грађанима да ће се ускоро на рафовима трговаца у Републици Српској појавити одређен број производа по значајно нижим цијенема.

Вишковић је у Бањалуци, заједно са министром трговине и туризма Денисом Шулићем, разговарао са представницима трговаца, добављача и домаћих произвођача на тему могућности проширења кампање "Друштвено одговорно".

Премијер је исказао велику захвалност на брзој реакцији произвођача, дистрибутера и трговачких ланаца из Српске, те су данас имали састанак на тему да, по угледу на земље из окружења, и Српска има одређени број производа по сниженим цијенама.

"Они су безрезервно подржали иницијативу и предсједника Српске Милорада Додика да направимо списак производа, основних животних намирница, да ли ће то бити 20, 30 и више производа, то ћемо видјети на основу броја произвођача који су се одзавали на наш позив", рекао је Вишковић.

Додао је да ће телефонски бити контактиран и одређени број трговачких ланаца, дистрибутера и произвођача који из неких разлога нису били у позицији да присуствују данашњем састанку.

"Овдје су са нама и људи из 'Неопланте' из Србије. И они су показали спремност да учествују у овој акцији", нагласио је Вишковић.

Нагласио је да ће и медијски бити презентовани они трговински ланци који ће имати те производе на својим рафама, а исто тако то ће бити видно обиљежено.

"Већина произвођача је рекло да ће те производе да дају са 'нула' маржом, што значи да ће заиста ти производи бити значајно повољнији него што је сада", најавио је Вишковић и истакао да ће се о овој теми разговарати и када буде завршена социјална карта у Српској, да можда буду и специјалне картице за одређене врсте корисника, као што су пензионери, борци и тако даље, који ће у континуитету производе у овим трговинским ланцима моћи да набављају по знатно нижим цијенама.

И ресорни министар Денис Шулић се након састанка захвалио свима који су присуствовали састанку, те додао да је ово други корак кампање "Друштвено одговорни", а у наредним данима ће са произвочачима бити дефинисано који су то артикли на којим ће маржа бити нула одсто, у смислу да ће се произвиђачи одрећи марже, те који су то маркети у којим ће се производи моћи наћи са, такође, нула одсто марже.

"Само у маркетима који буду дио кампање 'Друштвено одговорни' ћемо моћи наћи ове јефтине производе", рекао је Шулић.

Стево Филиповић, директор "Саве Семберија", рекао је да је ова прехрамбена индустрија заузела став да ће у пуном капацитету подржати ову акцију, те ће бити одређено који њихови производи ће бити обезбијеђени без марже.

Генерални директор "Зворничанке" Нинослав Рашковић навео је да су одлучили да подрже ову активност, те да ће и код њих бити производа са нула одсто марже.

Мирсад Бекташевић, директор продаје у "Нелту" Источно Сарајево, истакао је да је њихова дужност и обавеза да подржу овакве активности.

"Ја бих волио да овога буде што више. Надам се да ће и у наредној години бити оваквих акција. Идемо на више од 50 артикала. Имате нашу подршку. Немамо друге опције", рекао је Бекташевић.

Иначе, након састанка, умјесто најављеног саопштења, сви они су дали изјаве, али није познато коме, пошто на ову коференцију за медије нисмо позвани, што значи да нам је онемогућено да поставимо питања која већ мјесецима муче потрошаче у Српској, а односе се на неиздрживо високе цијене с једне, те масну зараду трговаца са друге стране.

Шулић је, подсјетимо, јуче, у изјави за "Независне новине", упитан да ли је имао прилику да прочита податке о прошлогодишњој добити трговачких ланаца који послују у Српској, одговорио да зна да ни један од њих није пословао негативно, те да су им добити на нивоу изнад просјечних добити већине пословних субјекта у Републике Српске.

(Независне)