Украјина тужила западне компаније које нису испоручиле обећану војну опрему :: Semberija INFO ::

 

Украјина тужила западне компаније које нису испоручиле обећану војну опрему


Foto: Ilustracija
Украјинска влада покренула је правни поступак против најмање двије западне војне компаније које нису испуниле уговоре о опреми или понудиле поврат средстава која је Кијев платио за осигурање послова.

Министарство одбране Украјине бори се с низом скандала око набавке док њихове снаге воде жестоке борбе с руским трупама на терену. Украјинска војска јако зависи о западном оружју у сукобу који је ушао у 18. мјесец.

Украјинско министарство одбране навело је "Неwсwееку" у писаном одговору да је 11 одсто свих војних уговора потписано са страним добављачима те да је "само неколико њих имало потешкоћа у испуњавању својих обавеза у потпуности".

Шест страних компанија, од којих су двије америчке, "није у потпуности или дјелимично испунило своје обавезе из уговора, али су извршиле дјелимичну испоруку или су у потпуности вратиле средства", саопштило је министарство.
Двије европске компаније "нису испоручиле робу и нису вратиле аванс", додаје министарство, напомињући да се против два добављача у кашњењу предузимају правне радње.

Министарство је одбило именовати компаније или дати информације о уговорима, наводећи као разлог заштиту осјетљивих војних информација у склопу ванредног стања.

Ширење таквих информација, наводи се, "може проузроковати потешкоће страним добављачима у испуњавању њихових обавеза, као што је склапање уговора с произвођачима и другим учесницима куповине наоружања и војне опреме у земљама с неутралним ставом у погледу снабдијевањем Украјине оружјем".

Званичници министарства раније су открили детаље о добављачу који није испунио своје обавезе. Прошли мјесец министар одбране Олексиј Резников - који је у међувремену смијењен и замијенио га је Рустем Умеров - рекао је да је украјинска влада поднијела неколико арбитражних захтјева против пољске компаније Алфа.

"Постоји много таквих компанија и, нажалост, нису све успјеле испунити потписане уговоре, чак ни утицајни играчи на тржишту", рекао је Резников, додајући да је министарство већ побиједило у арбитражном спору против неименованог страног добављача. "Постоје и украјинске фирме које нису испоручиле обећано, али и америчке."

У Алфином случају, рекао је Резников, компанија је "понудила друге врсте пројектила; сада проучавамо одговарају ли нам. А онда ћемо или тражити испоруку или да нам се врати аванс".

Резников је раније овог мјесеца поднио оставку на своју дужност на захтјев предсједника Володимира Зеленског, окончавши вишемјесечна нагађања да ће бити смијењен с кључне позиције. Прошле године био је уплетен у велики корупцијски скандал повезан с пренадуваним уговором о набавци војних оброка, иако није био лично одговоран за тај посао.

(Независне)