Да ли ће и за колико у Српској појефтинити домаћи производи? :: Semberija INFO ::

 

Да ли ће и за колико у Српској појефтинити домаћи производи?


Да ли ће по угледу на Србију, и у Републици Српској појефтинити домаћи производи за 20 одсто?

Овај вид помоћи свакако би добро дошао и становништву у Српској, поручио је предсједник Републике Милорад Додик и од ресорног министарства затражио да, у сарадњи с домаћим трговачким ланцима, ту акцију и спроведу.
Иницијативу предсједника Републике подржали су грађани и Удружења за заштиту потрошача. Управо ово ће бити и тема сутрашњег састанка министра трговине с представницима домаћих трговачких ланаца, добављачима и произвођачима.

На сутрашњем састанку биће разговарано о могућностима проширења кампање "Друштвено одговорно" која је покренута у јуну.

Институције Српске знаће да цијене друштвену одговорност свих који се одазову позиву и утичу на смањење цијене домаћих производа, истакао је министар трговине и туризма Српске Денис Шулић.

- А онда је на нама као Влади Републике Српске, да у будућности предузмемо одређене мјере подстицаја и подршке привредним субјектима, а ја ћу се залагати да у тој подршци посебан фокус буде на оним субјектима који су били друштвено одговорни - поручио је Шулић.

- Сутра ћемо имати један заједнички састанак на ту тему, да се можда одреди једна структура производа која би ушла у један спектар гдје се тражи смањење цијена. Мислим да ће ова акција дати резултат и помоћи најширим слојевима становништва - поручио је предсједник Привредне коморе Српске Перо Ћорић.

У времену готово свакодневних поскупљења која увелико утичу на кућне буџете, грађани наводе да је неопходно пронаћи начин да се становништву помогне.

У удружењима за заштиту потрошача надају се да ће трговци и произвођачи, који високе цијене производа углавном правдају повећањем цијена производње, ипак имати слуха за потребе становништва.

- Овдје ће свакако бити много елемената који ће бити за и против оваквог снижења цијена, али се надам да ће се коначно, ипак, освијестити и сви трговци, да одређене цијене неких производа могу бити знатно ниже јер ипак они сви живе од нас потрошача - рекла је предсједница Удружења за заштиту потрошача "Дон" Приједор Муриса Марић. 
Грађани и удружења потрошача надају се снижавању цијена, првенствено основних животних намирница, али и средстава за хигијену и кућну хемију.

Потврђено нам је да су неки од трговачких ланаца спремни за конструктиван разговор о овој теми. Због свега тога, грађани се надају позитивном исходу најављених преговора.

(РТРС)