Нова рунда преговора Београда и Приштине у Бриселу :: Semberija INFO ::

 

Нова рунда преговора Београда и Приштине у Бриселу


У Бриселу је данас почела нова рунда преговора Београда и Приштине, одвојеним састанцима председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са шефом дипоматије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је у 9.00 часова одвојеним састанцима Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака прво са делегацијом Београда коју предводи Александар Вучић.

Како јавља репортер Танјуга, шеф дипоматије ЕУ Жозеп Борељ сишао је до улаза у зграду да лично сачека предсједника Вучића, што се раније никада није догодило.

Послије састанка са делегацијом Београда, слиједи састанак са представницима приштинске делегације, након чега ће услиједити заједнички, трилатерални разговор, како је раније најавила Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).

У фокусу састанка биће примена Споразума о путу ка нормализацији, као и актуелна питања, наведено је саопштењу на сајту ЕЕАС. На крају састанака, медијима ће се у згради Европске службе за спољне послове обратити високи представник Жозеп Борељ.

На посљедњем састанку у Бриселу, Александар Вучић и Аљбин Курти нису сјели за исти сто. Вучић је рекао да је представио извјештај о повредама ухапшених Срба који ни за шта нису криви.

Кључна тема разговора за Београд и сада ће бити осигуравање мира за Србе на Косову и Метохији.

Уочи наставка дијалога, Вучић је рекао да је о новим нападима на Србе на КиМ већ разговарао са Лајчаком.

- Све што могу да кажем је да сам већ разговарао са Мирославом Лајчаком и указао на тај проблем. Наставићу то да радим - истакао је предсједник.

Вучић је у више наврата истакао да очекује тежак састанак, не толико због Куртија, колико због представника ЕУ, који шта год да кажу, увијек подржавају независност Косова.

Са друге стране, како преносе медији, Курти је рекао да је телефоном разговарао са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром о, како је навео, потреби да се осигура несметана и брза имплементација Основног споразума и његовог Анекса.

Најављујући наставак дијалога за 14. септембар, након неформалног састанка министара спољних послова ЕУ у Толеду, Борељ је рекао да ће то бити још један покушај да се ријеши ситуација на КиМ.

Данашњи сусрет биће четврти по реду који се одржава највишем нивоу од почетка ове године.


Танјуг / РТС / РТРС