Све више брачних бродолома: Партнери у браку не издрже ни годину дана :: Semberija INFO ::

 

Све више брачних бродолома: Партнери у браку не издрже ни годину дана


На скоро сваких шест склопљених бракова током 2022. године забиљежен је и један развод, показују подаци Републичког завода за статистику.

Тако су лани на "луди камен" стале 11.054 особе које су склопиле 5.527 бракова, док је у истом периоду пукло 965 бракова.

Да је љето и даље најдраже годишње доба младенцима, показује и податак да је и током 2022. године највише бракова, њих 710, склопљено у јулу, док је најмање у децембру и то само 247 бракова.

С друге стране, највише развода лани је забиљежено у мају, а најмање у фебруару.

"Највише развода, њих 103, забиљежено је у мају, док је у фебруару забиљежено 59 развода, што је и најмање у једном мјесецу у прошлој години", навели су у Заводу.

Социолог Владимир Васић истиче да прво треба тражити разлоге склапања бракова, на основу чега ће бити јасна судбина тог брака, као и разлози његовог пуцања.

"Неки од општих разлога због којих долази до пуцања бракова јесу управо разлози склапања, односно што одређени број младих брачних парова улази незрело у брак, улази неспремно или условљено у брак. Морамо напоменути чињеницу да је један од разлога склапања бракова пријевремена трудноћа и због неких моралних и традиционалних вриједности и околности млади на силу улазе у брак, а јасно је да када нешто иде на силу, долази до пуцања", рекао је Васић.

Као додатне разлоге пуцања бракова Васић наводи кризу међуљудских односа, али и недостатак компромиса, додајући да утицај на пуцање брака могу имати и спољне околности, попут недостатка финансија или других социо-економских проблема.

"Постоје и добри, односно пожељни разлози развода бракова. То је онда кад су у брачној заједници присутни патолошки облици понашања, када је присутно насиље или разни пороци", наводи Васић, истичући да људи обично гријеше када се задржавају у таквој брачној заједници због подизања дјеце.

Према подацима Завода, 20 бракова није издржало ни годину дана.

Александар Милић, психолог, истакао је за "Независне новине" да се проблеми јављају због недовољног познавања партнера.

"Почетни период је битан због недовољног познавања супружника и адаптације у почетку и тек се тад почињу упознавати и почињу уочавати шта им то не одговара, шта им то смета", рекао је Милић.

Он је додао да незадовољства међу партнерима почињу неспоразумима и полемикама, а често се завршавају психичким, социјалним, али и физичким насиљем.

Како је рекао, из искуства је видљиво да грађани имају све више потреба за брачним савјетовањем.

"Немамо примарно-превентивни програм кроз одрастање у свим узрастима, а нарочито кроз школски узраст, тако да се то касније рефлектује као тешкоћа у прилагођавању", истакао је Милић.

(Независне)