Све теорије завјере о 11. септембру :: Semberija INFO ::

 

Све теорије завјере о 11. септембру


Фото - Танјуг

ВАШИНГТОН - Једанаестог септембра 2001. године 19 терориста, повезаних за Ал Каидом, отело је четири авиона и извело самоубилачке нападе на тлу САД, а овај терористички напад промијенио је свијет.

Прије 22 године терористи су отели авионе којима су се залетјели у њујоршке "близанце" и Пентагон. У симултаним нападима које је организирала Ал Каида погинуло је 2.996 људи. Сцене у којима су људи скакали из горућих небодера у смрт да не би изгорјели живи обишле су свијет. Убрзо је услиједио одговор Америке - војна инвазија на Авганистан, која је недавно окончана повлачењем посљедњих америчких трупа.

Али и 22 године касније неки сумњају да је све изрежирано и лажно. Тврде да авиона није ни било, да су куле срушили контролисаном експлозијом користећи супертермит, Пентагон је погодила ракета, не отети авион, а једна од теорија је да су на снимцима на којима се авиони забијају у куле заправо - холограми, преноси 24сата.хр.

Прва теорија завјере


Само шест сати након што су се урушили "близанци" родила се прва теорија завјере, а то је да су торњеви срушени контролисаном експлозијом. 

Теоретичаре завјере нико не може увјерити да су се куле, које су грађене како би издржале удар путничког авиона, урушиле због удара авиона и пожара који је услиједио. 

Теоретичари завјере питају како су неки људи успјели сићи са спратова изнад удара авиона на спратове испод прије самог урушавања. Многи од њих, као и преживјели и ватрогасци, чули су низ експлозија.

Небодери су се пребрзо срушили?

Било је потребно од 15 до 20 секунди да се оба небодера сруше, што је за теоретичаре завјере било довољно брзо да посумњају у кориштење других средстава рушења, осим самог удара авиона. Први разлог водио је другом. У подножју небодера, испод прашине и крхотина нађене су експлозивне легуре и експлозив војне израде, те тоне растопљеног челика.

С тим у вези, теоретичари завјере тврде да је рушење било претихо, односно да би рушење зграде, ако је изазвано самим ударцем авиона, било много бучније, "неуредније" и "раштрканије" него што је то био случај с небодерима. Рушење небодера звучало је, по теоретичарима, као контролисано, намјерно рушење експлозивима.

"Близанци" разнесени супертермитом?

Физичар Стивен Џонс са Универзитета Бригхам, архитекта Ричард Гејг, софтверски инжењер Џим Хофман и теолог Дејвид Реј Грифин увјерени су да је постојао још један фактор - супертермит. 

Остатке снажне експлозивне направе нашли су у рушевинама "близанаца". Сами термит може се наћи у свакодневним стварима као што су челичне конструкције или темељна боја, али супертермит је врста која је модификована да може реаговати на нижим температурама, а доступна је вјероватно само војсци. 

У саставу је откривена и непозната органска твар која би могла бити нанотехнолошки производ, због чега су га прозвали нанотермит.

Како је пожар срушио зграду?

Након урушавања "близанаца" срушила се и сусједна зграда WТЦ7 од 47 спратова за само 6,6 секунди. У њу није ударио авион, а службени узрок је пожар. 

Амерички институт архитеката прикупио је 1.000 потписа својих колега стручњака. Траже нову истрагу јер их нико не може увјерити да се 200.000 тона челика тако брзо успјело дезинтегрисати и пасти на земљу.

Пентагон погодила ракета, а не авион

Теоретичари завјера питају се како је авион са промјером крила од 37 метара, који је ударио у Пентагон, оставио рупу од само пет метара. 

Њима је невјеројатно да повјерују да су пилоти почетници успјели да маневришу огромном летјелицом тако лако.

За тијела која су нађена у Пентагону тврде да су накнадно постављена, а позиви из авиона лажирани. Због великог интереса јавности и на основу Закона о слободи информација, америчке власти морале су 2006. године приказати снимке надзорних камера из Пентагона и оближњих зграда. Нико од присутних медија није јасно видио авион како удара у Пентагон. 

Куле срушили пројектили с холограмима?

Теорија коју заступају Нико Хаупт, Дејвид Шајлер и бивши главни економиста за вријеме Бушове администрације Морган Рејнолдс толико је табу да се ни ветерани Покрета истине 9/11 не усуде да причају о њој, а многи су је и макнули са својих портала.

У "близанце" нису ударили авиони већ пројектили око којих су били холограми како би дјеловали као авиони. Своје доказе заснивају на јединим аматерским снимцима удара. 

"Гледајте снимак дјелић по дјелић и видјећете огромни пројектил у облику цигаре како удара у куле", тврди Рејнолдс. 

Бин Ладеново тијело замрзнули?

Годинама након терористичког напада свијет је стрепио од Осаме бин Ладена. А онда су Американци кренули у брзу акцију. 

У краткој акцији 2. маја 2011. године убили су најтраженијег човјека свијета, а одмах су кренуле теорије завјере. Једни тврде да је одавно мртав, а други да је још жив. 

Амерички радио водитељ Алекс Џонс тврди да му је неименовани амерички политичар рекао да је Бин Ладен умро још 2001. Тијело су смрзнули како би га касније искористили у пропагандне сврхе. 


Независне новине