"Прије 28 година НАТО напао мали, али поносни српски народ" :: Semberija INFO ::

 

"Прије 28 година НАТО напао мали, али поносни српски народ"



ИСТОЧНА ИЛИЏА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је данас у Источној Илиџи да је прије 28 година НАТО напао мали, али поносни српски народ, али да није постигао циљ јер су Срби храбро одбранили своја огњишта и слободу.

"Данас смо се окупили да одамо почаст првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске, као и да се сјетимо тих страшних дана које смо и ми српски војници и наше становништво доживјели и преживјели упркос гранатама осиромашеног уранијума које и данас остављају озбиљне посљедице на здравље људи у Републици Српској, јер је све више обољелих од карцинома као посљедица бомбардовања", рекао је Егић током обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске.

Према његовим ријечима, политичке карте и даље се мијешају и то свакодневно потреса и оставља посљедице на српски народ с обзиром на то да се налази на раскрсници путева.

"Највећи војни оружани савез у то доба - НАТО напао је мали, али поносни српски народ, али свој циљ није постигао. Српски народ је кроз историју ратовао и са много већим царствима, али никада се није поколебао нити је подлегао освајачима у свим својим борбама за слободу", рекао је Егић новинарима.

Он је нагласио да Срби никада неће дозволити да неко други преузме простор на коме живе јер желе да у својој кући сами доносе одлуке и да стварају услове за напредак, а не да им то неко други намеће или ради умјесто њих.

"Ови простори заувијек ће бити и остати српски и слободни. И зато, живјела Република Српска!", поручио је Егић.

У оквиру обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске данас је служен помен породици Галинац, првим жртвама НАТО бомбардовања, на мјесном гробљу Грлица у општини Источна Илиџа, као и парастос у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске организовао је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, а присуствовали су и замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, као и представници борачких организација, јавног и политичког живота.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања уврштено је у републички календар обиљежавања значајних датума из српске историје на основу иницијативе Новинске агенције Републике Српске - СРНА из 2018. године и приједлога Кошарца који је у том периоду био посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције "Намјерна сила" погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску 1.026 бомби, међу којима 13 крстарећих ракета типа "томахавк", док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске. 


Независне новине