Фонд ПИО: Саопштење :: Semberija INFO ::

 

Фонд ПИО: Саопштење


Ступањем на снагу Уредбе о медицинском вјештачењу у пензијском и инвалидском осигурању, извршене су измјене и допуне које се односе на побољшање у поступку медицинског вјештачења код органа вјештачења Фонда ПИО. Под медицинским вјештачењем подразумијева се оцјењивање радне способности односно утврђивање инвалидности осигураника која у даљем поступку утиче на остваривања права на инвалидску пензију у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

Акценат је стављен на измјену која се односи на вјештачење  медицинске и радне документације од стране вјештака у првом степену, док се непосредни преглед осигураника врши изузетно ако постоје оправдани разлози за то. Вјештак у првостепеном поступку обавља вјештачење на основу анализе медицинске документације за вјештачење и верификацију дијагноза које утичу на инвалидност, као и радну документацију. У погледу непосредног прегледа  иста могућност је предвиђена и код вјештачења у другом степену као и ревизији.

Такође осигураник више није обавезан документацију да доставља у Завод за медицину рада и спорта, већ се иста путем пословнице Фонда доставља органу вјештачења који даље поступа у складу са уредбом и законом.

Измјене и допуне Уредбе о медицинском вјештачењу првенствено имају за циљ максимално поједностављивање процедуре, скраћивање времена, уштеде које се односе на осигуранике и Фонд уз максималну ажурност администрације.