По црногорском приморју некажњено шетају и крокодиле :: Semberija INFO ::

 

По црногорском приморју некажњено шетају и крокодиле


Инспектор Управе за инспекцијске послове пустио је нелегитимисано лице да се у Бару удаљи са кајманом - врстом крокодила који може нарасти и до два метра, произлази из одговора Управе за инспекцијске послове Центру за заштиту и проучавање птица (ЦЗИП) на једну од пет упућених иницијатива како би се процесуирале особе које по црногорском приморју шетају са дивљим животињама.

"Управа за инспекцијске послове током љета није реаговала на пет поднесених иницијатива како би се процесуирале особе које су читаво љето пружали услуге фотографисања са мајмунима, змијама, разним тропским гмизавцима, совама кукувијама и бројним егзотичним папагајима", тврде у ЦЗИП-у.

У одговору који су добили од Управе, тврде да се констатује пуштање нелегитимисаног лица, те самим тим и недостатак позива службеника Управе полиције да се лице прописно легитимише како би касније било процисуирано.

"Инспектор такође НН лице, које се највјероватније представило под лажним именом и презименом ноншалантно пушта да се удаљи са лица мјеста са ни мање ни више него крокодилом", тврде у ЦЗИП-у.

Наводе и да је у записнику констатовано да НН лице није имало дозволу за крокодила.

"Поставља се сасвим оправдано питање, да ли ико при чистој свијести и памети може дозволити да се животиња, која представља опасност по јавност, пусти назад особи која све и да има дозволу за држање, а исту је записнички констатовано да не посједује, не може шетати тигра, лава, нилског коња и крокодила, па ни слатку малу сову улицама јер су то дивље животиње",  наводе из ЦЗИП-а, преноси Срна.

Појашњавају да дозволе за држање животиња садрже строго прописане услове држања "међу којима засигурно нећете прочитати обавезно шетање градом и излагање случајним пролазницима за потребе фотографисања и добре сезонске зараде".

Кајман којег је, како тврде, инспектор пустио да нестане међу барским улицама, када одрасте може достићи величину и до два метра, а чак и као младунче се сматра изузетно опасном дивљом животињом.

"Зашто након безброј покушаја да успоставимо комуникацију о организујемо заједничку акцију на релацији Министарство екологије, Агенција за заштиту животне средине, Управа полиције, Управа царина, објашњавајући процедуру запљене ових животиња са ЦИТЕС листе и са списка законом заштићених врста државе Црне Горе, нама није јасно. Ваљда зато што не постоји воља да се овај проблем рјешава јер је он вјеровали или не толико једноставан да би га ријешила и дјеца у основној школи да им изложимо проблем", наводе, између осталог, из ЦЗИП-а.
 
(Независне)