МУП Српске набавља водени топ :: Semberija INFO ::

 

МУП Српске набавља водени топ


МУП Републике Српске добио је сагласност Владе РС за набавку воденог топа, сазнаје Цапитал.

"Влада Републике Српске даје сагласност МУП-у на допуну интерног Плана и програма утрошка средстава од продаје сталне имовине ради спровођења јавне набавке воденог топа са припадајућом муницијом“, наводи се у одлуци Владе Српске донесеној на једној о посљедњих сједница.

Интересантно је да је сагласност за набавку воденог топа који се у свим полицијама на свијету користи за разбијање демонстрација и готово никада за гашење пожара, Влада РС дала само петнаестак дана након што су медији објавили да је МУП Кантона Сарајево добио специјализовано возило, односно водени топ.

"МУП Кантона Сарајево добио је возило ТОМА за реаговање на социјалне инциденте. Опрема возила укључује водени топ с покретом од 360 степени који може избацивати воду, пјену, сузавац и мјешавину боја под високим притиском", објавили су сарајевски медији крајем јула ове године.

Надоградња и инфраструктура возила, прецизирано је даље, опремљени су намјенском опремом за гашење пожара, а на возилу су и такозване "рунфлат" гуме које омогућавају наставак вожње у свим ситуацијама.

Медији су раније објавили да је тендер за набавку овог специјализованог возила обављен још крајем 2019. године, а вриједност набавке била је 988.000 КМ са ПДВ-ом. Посао је добила фирма "КМ Траде" из Високог, али је због жалби та одлука проглашена ништавном. МУП Кантона Сарајево није одустао од набавке и крајем јула му је испоручен водени топ, преноси Цапитал.
 
(Независне)