„Златни септембар": Дјеци обољелој од карцинома најбитнија подршка :: Semberija INFO ::

 

„Златни септембар": Дјеци обољелој од карцинома најбитнија подршка



БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Сваке године у БиХ око 90 дјеце оболи од карцинома, а током "Златног септембра" родитељи и чланови удружења се труде да истакну колико је битно када се на вријеме открије ова болест.
Иако нема званичног регистра дјеце обољеле од карцинома, према подацима здравствених установа, око 30 дјеце сваке године оболи у Републици Српској, а у Федерацији БиХ њих између 55 и 60.

Милан Берић, предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Бањалука, за "Независне" каже да су претходно у Добоју дијелили летке о значају раног откривања рака у дјечјој доби, а исто ће радити и у Бањалуци 9. септембра.

"Информације које добијемо из УКЦ РС показују да отприлике 30 дјеце сваке године оболи од рака. Кроз нашу Родитељску кућу је за седам година прошло више од 180 дјеце са родитељима, пратиоцима. Њима много значи подршка, а додатно им даје снагу и вјетар у леђа што не морају да буду на одјељењу. Ту и породица може да им дође, проводе дане заједно и не осјећају да су сами", истакао је Берић.

Како каже, сви они имају стручну, али и подршку оних који су прошли кроз то, ту могу да размјењују искуства, да се играју, те иду у школу у Родитељској кући. У Бањалуци ће, појашњава он, у петак обиљежити седам година од почетка рада Родитељске куће, док ће у суботу на Тргу Крајине, заједно са младицама, упознавати Бањалучане о значају раног откривања рака код дјеце.

"Тада ћемо имати радионицу у Бањалуци, а у Сокоцу ће представници Удружења дијелити промотивни материјал. Навече ћемо златном бојом освијетлити зграду Градске управе и Бански двор у Бањалуци, док ћемо 16. септембра у дворишту Родитељске куће имати радионицу гдје ће умјетнице осликавати платна", рекао је Берић.

Атифа Булдић Бешић, ПР Удружења "Срце за дјецу обољелу од рака" из Сарајева, истиче да је ово за њих најбитнији мјесец у години, када користе прилику да јавности приближе с каквим се проблемима и потешкоћама сусрећу дјеца обољела од карцинома, те њихови родитељи.

"Ми током цијеле године радимо на подизању свијести, али у септембру све то интензивирамо, како бисмо дошли до наших суграђана. Почели смо са обиљежавањем 1. септембра, гдје смо заједно са младицама, групом младих излијечених од рака, имали информативни штанд, разговарали са суграђанима о малигним болестима, те с којим се проблемима сусрећу родитељи дјеце", рекла је Булдић Бешићева.

Како каже, нажалост, БиХ нема званични регистар обољеле дјеце, међутим, према подацима којима располаже са хемато-онколошких одјела у Сарајеву и Тузли, тај број варира из године у годину и креће се између 55 и 60 новообољелих у ФБиХ. Истиче да су почетком септембра освијетлили знаменитости у златно, и то Академију ликовних умјетности у Сарајеву и Стари мост у Мостару.

"Централни догађај је хуманитарна шетња у Високом, која ће се одржати 10. септембра, а чији је иницијатор Афан Хабибовић, момак који се са 13 година почео лијечити од тумора на мозгу, а који је сада, хвала Богу, добро", истакла је она. Том приликом ће грађани минималном донацијом моћи подржати дјецу обољелу од рака и њихове породице.


Независне новине