САД ће испоручити муницију са осиромашеним уранијумом Украјини :: Semberija INFO ::

 

САД ће испоручити муницију са осиромашеним уранијумом Украјини


Пентагон је саопштио да ће војна помоћ, такође, укључивати противоклопне системе, тактичке системе ваздушне навигације и додатну муницију за високо покретне артиљеријске ракетне системе (ХИМАРС), пренио је Ројтерс.

Најава се поклапа са доласком америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Кијев, као гест подршке украјинској контраофанзиви против руских снага, навела је агенција.

Москва: Слање муниције с осиромашеним уранијумом Украјини - нехумана одлука САД

Амбасада Русије у Вашингтону назвала је данас "јасним знаком нечовјечности" одлуку САД да пошаљу муницију с осиромашеним уранијумом Украјини.

"Очигледно је да је Вашингтон, опседнут идејом наношења стратешког пораза Русије, спреман да се бори, не само до посљедњег Украјинца, већ и да прецрта будуће генерације", навела је руска амбасада на Телеграму.

Амбасада је навела да је "одлука америчке администрације да пошаље муницију с осиромашеним уранијумом Кијеву јасан знак нечовечности", пренио је ТАСС.

"САД намјерно шаљу оружје са неселективним ефектима. Оне су потпуно свјесне посљедица: експлозије такве муниције резултирају формирањем покретног радиоактивног облака. Мале честице уранијума таложе се у дисајним путевима, плућима, једњаку, акумулирају се у бубрезима и јетри, изазивају рак и доводе до инхибиције функција цијелог организма. Довољно је да погледамо 'уранијумски отисак' Американаца у Ираку и на Балкану, гдје су хиљаде цивила" патиле од онколошких болести, саопштила је руска амбасада.

Дипломатско представништво Москве у Вашингтону такође сматра да се снабдијевањем украјинских власти таквом муницијом, САД "упуштају у самозаваравање, одбијајући да прихвате пораз такозване контраофанзиве украјинских оружаних снага".

Употреба наоружања с осиромашеним уранијумом предмет је жестоке расправе, а противници попут међународне коалиције за забрану таквог оружја тврде да постоје опасни здравствени ризици од гутања или удисања прашине осиромашеног уранијума, укључујући рак и мане код новорођенчади. 

Осиромашени уранијум је нуспроизвод обогаћивања уранијума, а користи се за муницију зато што му његова велика густоћа омогућава да с лакоћом пробија заштитни слој циљаног оружја.

Иако је Велика Британија раније ове године Украјини послала муницију с осиромашеним уранијумом, ово ће бити прва америчка пошиљка те ће вјероватно изазвати контроверзе. 

Пентагон је то објавио након раније одлуке Вашингтона да Украјини пошаље касетну муницију такође велике опасности за цивиле.


Агенције / Глас Српске