ЕУ тражи од БиХ да уведе визе Кини, Русији и Турској :: Semberija INFO ::

 

ЕУ тражи од БиХ да уведе визе Кини, Русији и Турској



БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Европска унија тражи од Босне и Херцеговине да уведе визе земљама с којима има безвизни режим, а које су под визним режимом ЕУ. Међу земљама којима ЕУ жели да БиХ уведе визе су Азербејџан, Бахреин, Кина, Кувајт, Оман, Катар, Русија и Турска.

Иако ће у БиХ овај захтјев сигурно изазвати негодовање, барем када су неке земље с листе у питању, ради се о обавези која проистиче из Споразума о безвизном режиму између БиХ и ЕУ из 2010. године. Наиме, једна од кључних обавеза БиХ је да постепено усклади своју визну политику с визном политиком ЕУ ако жели да задржи безвизни режим. Отада је прошло 13 година, а БиХ још увијек није испунила ову обавезу, што може угрозити њен безвизни статус.

Ненад Нешић, министар безбједности БиХ, "Независним" је потврдио да је то питање које му постављају саговорници из ЕУ. Посљедњи пут када је о томе водио разговор је, како каже, приликом прошлоседмичне посјете Бечу, гдје је разговарао с Герхардом Карнером, министром унутрашњих послова Аустрије.
"Они су од нас тражили да уведемо визе, а ја сам им објаснио да се у овом тренутку не може постићи унутрашња сагласност што се тиче виза за грађане Русије и грађане Турске, јер имате Србе који не би пристали на визе Русији, а Бошњаке који не би пристали да се визе уведу Турској", рекао је Нешић за "Независне". Он је, међутим, истакао да постоји могућност да се у овом тренутку уведу визе неким од земаља на списку.
"Тиме бисмо показали спремност на компромис, а и на неки начин демонстрирали припадност европској породици", рекао нам је Нешић.

У Европској  комисији нам кажу да БиХ мора почети да остварује напредак по питању усклађивања визне политике с ЕУ. У овом тренутку, како се чини, приоритет је ипак увођење виза земљама које представљају изазове у вези с ирегуларним миграцијама и безбједносним пријетњама.
"То ће бити важна тема континуираног дијалога између ЕУ и БиХ. У контексту механизма суспензије, у складу с чланом 8 Регулативе о визама, Европска комисија ће стално посматрати и оцјењивати активности које БиХ предузима према усклађивању с визном политиком ЕУ", рекли су они.

Другим ријечима, Европска комисија задржава право да министрима унутрашњих послова ЕУ евентуално препоручи суспензију безвизног режима ако се БиХ не усклади с визном политиком ЕУ. Осим питања визне политике, ЕУ највише занима менаџмент миграција, посебно кад је у питању хумани третман азиланата и избјеглица, као и правилно функционисање система за подношење азила.

"И даље постоје озбиљне препреке како би се осигурао ефективан приступ процедурама за азил. Закони треба боље да буду имплементирани, посебно да би се обезбиједило системско поштовање процедуралних гаранција за тражиоце азила. Приступ азилу би требало да буде ојачан како би се брже процесуирали пристигли захтјеви", нагласили су они.


Независне новине