У Дубаију највећа вертикална пољопривредна фарма у свијету :: Semberija INFO ::

 

У Дубаију највећа вертикална пољопривредна фарма у свијету


ДУБАИ - Уочи климатског самита ЦОП 28, који ће се одржати од 30. новембра до 12. децембра у Дубаију, екипа Тањуга посјетила је у предграђу тог града фарму Бустаника, највеће вертикално пољопривредно постројење у свијету, гдје се биљке узгајају без употребе земљишта, у затвореном простору само помоћу воде и соларних лампи.

Помисао да се фармери у УАЕ, која је готово у потпуности пустињска земља са изузетно малом површином обрадивог земљишта, баве узгојем зелених салата је у најмању руку необична, а још је необичније да то раде веома успјешно.

Само у фарми Бустаника, за чију је изградњу било потребно издвојити око 40 милиона долара, годишње се произведе више од милион килограма поврћа, претежно зељастих биљака.

Посебно је занимљиво да је у процесу производње у потпуности елиминисана употреба пестицида, хербицида, фунгицида и других сличних хемикалија.

Током узгоја се користи свјежа филтрирана вода, а како су нам објаснили запослени, квалитет салата превазилази органско поврће и могуће је конзумирати их без претходног прања - директно из паковања.

Тим који стоји иза Бустанике, чине врхунски стручњаци из цијелог свијета, а један од њих је и менаџер производње Стефан Клинцов, инжењер пољопривреде поријеклом из Републике Српске, који је случајно у тренутку наше посјете био на годишњем одмору у Србији, па наша екипа није имала прилику да се са њим упозна.

Подсекретар сектора за разноврсност хране у Министарству за климатске промене и животне средине УАЕ Мохамед Муса Ал Амери нагласио је да је уложено много труда у иновативне програме, попут невјероватних вертикалних фарми, како би се земља изборила са све већом потражњом и потребом за храном.

"Данас у УАЕ узгајамо пиринач у пустињи, па чак и атлантског лососа у нашем мору. Вјерујемо да се правим начином размишљања све може постићи. Због недостатка воде у нашој земљи, вертикална пољопривреда се показала као веома важна. То је решење које побеђује нашу климу и омогућава нам да узгајамо оно што нам је потребно током свих 12 месеци у години", навео је Ал Амери.

Како је објаснио, вертикалном пољопривредом користи се 95 посто мање воде, употребљава се и до 80 посто мање простора, користи мање енергије, а употребљава се и мање пестицида.

"Пољопривреда можда није прва индустрија која пада на памет када се спомене УАЕ. Али ми напорно радимо на повећању наше самосталности и обезбјеђивању дугорочних, одрживих рјешења у производњи хране за нашу растућу популацију. Наставићемо да предузимамо храбре кораке, да користимо нову технологију, како бисмо смањили јаз у потреби за храном, али и како бисмо смањили њено расипање. Морамо да радимо заједно, нација са нацијом, да помогнемо једни другима у испуњавању хитних климатских циљева. Надам се да ћете нам се придружити у нашој мисији док се припремамо да будемо домаћини ЦОП28, који системе производње хране ставља у средиште својих дискусија", закључио је Ал Амери.

Директор производње Бустанике Роберт Фелоус, поријеклом из Велике Британије, рекао је за Тањуг да је вертикална пољопривреда подразумијева производњу у унутрашњим просторијама.

"Узгајамо биљне културе, опонашајући све оне специфичне процесе неопходне за њихов развој: сунчеву свјетлост -  путем вјештачке расвјете и лампи, кишу - наводњавањем. Имитирамо те процесе у унутрашњим условима, веома прецизно - како бисмо осигурали да су биљке и окружење у којем расту специјално креирани за сваку биљну културу понаособ", објаснио нам је Фелоус.

Како је рекао, да би обезбиједили најбољи могући принос, изузетан значај се даје прецизној контроли температуре, влажности ваздуха, окружења биљака, јачини и квалитету освјетљења, као и прихрани биљака.

"Тај елемент прецизности омогућава узгој здравих биљака и максималан могући принос на минималном простору. Вертикална природа узгоја значи да је могуће произвести већу количину биљака на мањој земљишној површини. Површина постројења Бустанике је 10.000 квадратних метара, а оперативна површина је 28.500 метара квадратних. То је веома велика уштеда земљишног простора", истакао је Фелоус.

Менаџер производње Арон Џејмс Мур, који је у Дубаи дошао из Аустралије, рекао је за Танјуг да је пројекат Бустаника, чије име преведено са арапског значи "твоја башта", иницијално био фокусиран на узгој лиснатих врста салата.

"Најпре смо производили, зелену салату, спанаћ, кељ, руколу. Након тога смо уочили да постоји већа потражња за зачинским биљем. Сада узгајамо и першун, коријандер, нану. Такође, узгајамо и микро зеленило, а стално истражујемо и поетенцијал за узгајање нових производа. Истражујемо могући узгој јестивог цвећа, а почели смо да узгајамо чак и јагоде", рекао је Мур.

Како нам је обласнио, план тима који стоји иза Бустанике је да повећа број сорти зелених салата које узгаја, да повећа капацитете и да заједно са куварима и набављачима са којима сарађује пажљиво осмотри који су то нови производи које тржиште тражи.

УАЕ као велики извозник нафте ове године биће друга арапска држава која ће бити домаћин најзначајније свјетске конференције на тему климатских промена, након Египта прошле године.

Поједини делегати критиковали су прошлогодишњу конференцију рекавши да су произвођачи фосилних горива показали мањак амбиције за смањење емисија штетних гасова.

УАЕ својим примјером покушава да измјени такву стечену слику и да покаже да је могуће одговорно управљање фосилним горивима уз максимално коришћење зелених одрживих извора енергије.

Према процјенама  конференција ЦОП28 ће окупити око 200 различитих нација, а Емирати ће имати добру прилику да заједно са другим земљама донесу иновативна и одржива рјешења како би се брже и ефикасније постигли циљеви из Париског споразума, које су земље чланице Уједињених нација о климатским променама (УНФЦЦЦ) потписале 2016. године.

Србија је споразум ратификовала у мају 2017. године и тиме се обавезала да ће убудуће доприносити смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште на глобалном нивоу.


Танјуг / Глас Српске