Руси гађали најмоћнији британски тенк: “Челенџер 2” први пут уништен у посљедњих 30 година :: Semberija INFO ::

 

Руси гађали најмоћнији британски тенк: “Челенџер 2” први пут уништен у посљедњих 30 година


ЛОНДОН - У Украјини је уништен тенк "Челенџер 2", што се није догодило током последњих скоро 30 година коришћења ових тенкова британске производње на ратиштима, пише лондонски Гардијан.

Уништавање "Челенџера 2" у близини Работина, у области Запорожје, први је такав инцидент у последњих 30 година у којима су ови тенкови коришћени у борби, објавио је Гардијан позивајући се на војне стручњаке.

Снимак са бојног поља који је током протекле ноћи кружио друштвеним мрежама показује уништавање британског тенка. На почетку клипа, снимљеног из аутомобила који је учествовао у борби, “Челенџер 2” са својом препознатљивом цијеви види се обавијен густим, сивим димом након инцидента на бојном пољу.

Западни извори су данас навели да је тенк први пут ударио у руску мину у понедјељак, која је разнијела задњи одјељак за гориво, због чега је био имобилисан. Посада се затим безбједно евакуисала, али док је оклопно возило било у мировању, ударио га је дрон Лансет, преноси Гардијан.

Типична посада “Челенџера 2” састоји се од четири особе, а муниција тенка је смјештена у одвојеним преградама, за разлику од руских еквивалената, како би се спријечило да експлодира ако добије директан ударац. Али у овом случају је био погођен резервоар за гориво, наводи британски лист.

Ниједан “Челенџер 2” није изгубљен у борби од када је први пут распоређен 1994. године, пише Гардијан. Британија је дала 14 тенкова Украјини раније ове године, а није познато да ли су били широко коришћени на линији фронта у последњих неколико недеља. Британија има 213 преосталих тенкова “Челенџер 2” након што је 14 донирала Украјини, иако је посланицима у марту речено да је 157 на располагању за операције, додаје Гардијан. Једина друга земља која користи тенкове је Оман.

Министарство одбране Велике Британије није демантовало да се на снимку приказује “Челенџер 2” и незванично је прихватило да је један од британских тенкова изгубљен, пише Гардијан.


Танјуг / Глас Српске