У плану 8.300 бесплатних тестова за труднице :: Semberija INFO ::

 

У плану 8.300 бесплатних тестова за труднице



БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања РС донио је правилник неинвазивног пренаталног тестирања (НИПТ) из крви труднице за наредну годину, према којем ће, процјењују на основу броја порода из претходних година, бити потребно око 8.300 тестова, а када ће будуће мајке имати право на ову бесплатну анализу још није познато.

Како је појашњено у правилнику, који је објављен у “Службеном гласнику РС”, дијагностичка процедура НИПТ-а јесте метод одређивања ризика за честе поремећаје хромозома код фетуса, односно за откривање Дауновог синдрома, Патау или Едвардс синдрома.   
- Право на НИПТ имаће све труднице, изузев оних код којих овај тест није изводљив, на примјер када је ријеч о вишеплодној трудноћи, као и трудноћи са донираном јајном ћелијом - истакли су у Фонду.

Они су подсјетили да је Управни одбор ове установе новим Законом о обавезном здравственом осигурању био дужан да до 31. јула текуће године донесе програм којим се утврђују индикације и начин остваривања права на неинвазивни пренатални тест из крви труднице за наредну годину. 
- Међутим, будући да потребне анализе крви не раде наше здравствене установе Универзитетски клинички центар РС треба да потпише уговор са клиником у коју ће се слати узорци на анализу - казали су у Фонду.

Предвиђено је да труднице крв дају у болницама које ће, како су нагласили у Фонду, узорке достављати УКЦ-у РС, а УКЦ ће их даље на анализу просљеђивати у установу са којом закључе уговор.
- Тренутно не располажемо информацијом када ће тачно ФЗО почети финансирати поменуту услугу. Оног момента када УКЦ РС буде спреман да прима узорке право на НИПТ ће почети да се примјењује. До тада нису предвиђене рефундације трошкова за НИПТ - рекли су у Фонду.

На питање када ће отпочети бесплатно пренатално тестирање у УКЦ-у РС одговорили су да је радна верзија тендерске документације на разматрању.

Предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” Сњежана Мисита каже за “Глас” да ће бесплатни пренатални тестови сигурно подстаћи мајке да се лакше одлуче на још једну трудноћу, због чега са том причом надлежна здравствена установа треба да почне што прије.
- Свакодневно ми се обраћају жене са питањима о бесплатним пренаталним тестовима. Више не знам шта да им кажем. Информација да носите здраво дијете и имате уредну трудноћу нема цијену. С друге стране, 800 евра није лако обезбиједити, посебно породицама које се боре са стерилитетом, јер су оне већ задужене за лијечење. Многи који се одлучује на пренатално тестирање то плаћају у ратама - казала је Мисита.

Закон о здравственом осигурању који предвиђа бесплатне пренаталне тестове усвојен је у септембру прошле године, а према посљедњим измјенама правилника ови тестови требало је да буду бесплатни за све труднице у Српској од 1. јула. Одлуком Владе Српске предвиђено је да се средства за финансирање ове услуге обезбјеђују у буџету РС, а за 2023. годину процијењен је износ од три милиона марака.


Глас Српске