Вишеград све чешће на мапи туриста из цијелог свијета: Странце највише занима Андрић :: Semberija INFO ::

 

Вишеград све чешће на мапи туриста из цијелог свијета: Странце највише занима Андрић


Андрићград, крстарење ријеком Дрином, планинарење и многобројне адреналинске забаве на води, само су неке од туристичких атракција Вишеграда, због којих туристи са свих крајева свијета радо долазе у овај град, којег је прославио нобеловац Иво Андрић.

У Туристичкој организацији Вишеграда кажу да туристи данас, мимо јела и пића, траже атрактивне и адреналинске садржаје због чега се константно труде да прошире и употпуне понуду.

Директор ове организације Марко Божић за “Глас Српске” каже да је због лошег времена сезона почела нешто касније, али подаци Туристичке организације РС показују да је број посјета до августа већи, него што је био лани у истом периоду, а сезона још траје.

Странци када дођу у туристичку организацију, како каже, прво се распитују за Иву Андрића, гдје је његова кућа и занима их све о њему, као и о Андрићграду.

- Након пандемије вируса корона многи су се окренули здравом начину живота па многи странци траже бициклистичке и планинарске стазе - казао је Божић.

Нагласио је да имају веома развијен бањски, али и вјерски туризам.

- Упркос свему, ипак, посебан акценат стављамо на промоцију ријеке Дрине и њеног кањона, јер је он један од најљепших у свијету - рекао је Божић.

Прије неколико година на Дрини је било, како каже, свега неколико бродица гдје су људи пасивно пецали рибу, а сада је ситуација другачија.

У понуди имају велики број адреналинских активности, али и вожњу бродовима. Иза њих је, како истиче Божић, безброј успјешно реализованих љетњих традиционалних манифестација.

- Имали смо скокове са вишеградске ћуприје, Дринску регату, Вишеградску стазу, а сада ћемо организовати “Котлићијаду” и разне врсте сајмова - казао је Божић. 

Међународна ликовна колонија окупила је ове седмице умјетнике из региона и Канаде, а Божић наглашава да Вишеград није само познат по култури, него и спорту.

- Добили смо част да 2025. године будемо домаћин Међуопштинских омладинских спортских игара (МОСИ) и почели смо већ полако да се припремамо па смо формирали организационе и координационе одборе - казао је Божић.

Да туристи из цијелог свијета све чешће посјећују Вишеград потврђује и капетан Ненад Радовић који је након пензионисања у ратној морнарици свој брод “Соња” усидрио на обали ријеке Дрине.

Истакао је да бродари праве лијепу причу, јер пружају туристима могућност да сагледају овај крај са воде.

- Много гостију нам ове године долази са Златибора, а многи дођу и на једнодневне излете - рекао је Радовић. Нагласио је да је брод предвиђен за туристичке излете и крстарење кањоном, а може да прими 50 путника.

Осим брода, како каже, има и камп у кањону Старог брода, гдје постоје бунгалови за преноћиште и ресторан, а до њега се може стићи једино водним путем.

- Бродом идемо до кањона и кампа, а на цјелодневном излету обилазимо и музејску поставку у Старом броду и капелу, као и неколико некропола стећака из 12. вијека - рекао је Радовић.

Сајам меда

Марко Божић каже да ће се данас (субота) у Вишеграду одржати Међународни сајам меда, на којем је најављено учешће 26 излагача меда и пчеларских производа из Србије, БиХ и Црне Горе.

Предсједник Удружења пчелара “Вишеград” Александар Масал рекао је да је ово јубиларни, 15. сајам меда, а уједно и прослава 20 година рада вишеградског Удружења пчелара.

- Сајам ће свечано бити отворен на вишеградској ћуприји, а у програму ће наступити дјеца из вртића “Невен” и чланови Културно-умјетничког друштва “Бикавац” - рекао је Масал.

(Глас Српске)