Опозиција од Стевандића тражи хитну сједницу Народне скупштине РС због кршења закључака :: Semberija INFO ::

 

Опозиција од Стевандића тражи хитну сједницу Народне скупштине РС због кршења закључака


БАЊАЛУКА – Опозициони посланици из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ затражили су од Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине Републике Српске (НСРС), да сазове посебну сједницу како би расправили ситуацију насталу кршењем закључака највишег законодавног тијела Српске и заузели став о околностима које су довеле до њиховог кршења.


У писму које је упућено Стевандићу, опозициони посланици наводе да су  на 10. сједници Представничког дома гласовима посланика СНСД и Српског клуба усвојена "три тзв. закона из 14 приоритета Европске комсије."

Даље подсјећају да је НСРС 27. јуна 2023. године на Осмој посебној сједници усвојила закључак да "Народна скупштина Републике Српске захтјева да се у оквиру 14 приоритета испостављених од стране ЕУ приоритно и хитно треба рјешавати питање Уставног суда односно одласка страних судија, и да се у оквиру те реформе усвоји Закон о Уставном суду БиХ."

"Поред питања реформе Уставног суда БиХ приоритет треба да буде и питање затварања ОХР-а. Народна скупштина Републике Српске тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ док се ова два раније наведена приоритета не ријеше", навели су опозицини посланици подсјећајући на закључак НСРС.

Такође, навели су и да је 21. октобра 2015. године усвојен и закључак којим се обавезују именована лица са територије Републике Српске у институцијама БиХ да прије усвајања одлука и законских рјешења обавезно затраже мишљење надлежних одбора НСРС о питањима која су од интереса за Републику Српску.

Исто тако, у писму Стевандићу, подсјетили су и на закључак од 30. јула 2021. године у којем стоји да "не постоје услови за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама БиХ, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске све док се не разријеши питање наметуног закона". Овај закључ услиједио је након што је тадашњи високи представник Валентин Инцко наметуно измјене и допуне Кривичног закона БиХ и забранио негирање геноцида.

Даље, у писму се наводи и закључак од 1. фебруара 2022. године који гласи да НСРС сматра да представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара БиХ и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у свом одлучивању уважавају ставове и одлуке НСРС, Владе РС и предсједника Републике Српске.

"Уважени предсједниче НСРС, молим Вас да нас обавијестите да ли су ови закључци још увијек на снази и да ли су се десиле неке нове околности због који се они не спроводе. Ако су ови закључци још на снази, тражимо да заштитите дигнитет НСРС и сазовете посебну сједницу НСРС како би расправили ситуацију насталу кршењем закључака и заузели став о околностима које су довеле до њиховог кршења", наведено је у писму које потписују Дарко Бабаљ, Младен Босић, Бранислав Бореновић, Мира Пекић и Ненад Грковић, а у којем се наглашава да посебну сједницу треба сазвати хитно јер је 30. августа најављена нова сједница Представничког дома на којој би требала бити усвојена још три закона, преносе Независне.


Глас Српске