Амбасада Русије: Учешће на "Самиту Кримске платформе" непријатељски чин :: Semberija INFO ::

 

Амбасада Русије: Учешће на "Самиту Кримске платформе" непријатељски чин


САРАЈЕВО - Присуство скуповима као што је „Самит Кримске платформе” доживљавамо као отворено непријатељски чин. Сваки облик придруживања поменутој иницијативи сматрамо нападом на територијални интегритет Руске Федерације. Задржавамо право да одговоримо на непријатељске акције.

Саопштила је то Амбасада Руске Федерације у БиХ регујући на „учешће појединих чланова Предсједништва БиХ на такозваном Самиту Кримске платформе“.

Хрватски и бошњачки члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић су се јуче у Кијеву састали са предсједником Украјине Володимиром Зеленским, јавља Анадолу.

Комшић и Бећировић су у Украјину, како су саопштили, стигли ноћним возом, а у центру Кијева дочекала их је јединица свечане украјинске војне гарде, након чега су се поклонили борцима који су погинули у рату с Русијом те су у Бучи положили цвијеће и посјетили разорени мост Романов у Ирпину, преграђу Кијева.

Након тога су присуствовали међународној конференцији“ Кримска платформа“.

-  Подсјећамо да су Крим и град Севастопољ поново уједињени са Русијом у потпуном складу са међународним правом, прије свега – правом народа на самоопредјељење, предвиђеном чланом 1. Повеље УН-а и међународним споразумима о грађанским политичким, економским, социјалним и културним правима – наводе у амбасади.  

Додају да је „одлука народа Крима коначна и неопозива, статус Републике Крим и града Севастопоља као субјеката Руске Федерације гарантован је Уставом Руске Федерације и не подлијеже ревизији“.

-Након позоришног учешћа на „комеморативним догађајима” у Бучи, гдје ду кијевске власти, уз подршку Англосаксонаца, бесрамно приредиле инсцениране масакре цивила које је наводно извршила руска војска, топло бисмо препоручили босанскохерцеговачким „заступницима правде” да посјете Алеју анђела у Донбасу – споменик стотинама дјеце која су погинула од руку украјинских неонациста – истакли су у Амбасади Русије.

Додали су да узимају у обзир изјаву члана Предсједништва БиХ из реда српског народа Жељке Цвијановић да је путовање њених колега у Украјину искључиво приватно и да није одобрено од стране Предсједништва БиХ.

-Своје оцјене изнио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. У том контексту, изјава једног од чланова Предсједништва БиХ да „Босна и Херцеговина тиме изражава подршку Украјини” није само манифестација мегаломаније, већ и грубо кршење Устава БиХ, а самим тим и Дејтонског мировног споразума. И још једна ствар. Кабинет истог тог члана Предсједништва БиХ се прије неки дан правдао о природи кориштења буџетских средстава приликом посјете иностранству. Претпостављамо да би пореске обвезнике у БиХ занимало колика су средства утрошена за куповину, између осталог, карата за „ноћни воз”. Уколико се открију уштеде у буџету, онда апсолутно не искључујемо да су путовање, одржани догађа ји и антируске изјаве плаћене од страних ментора и спонзора појединих чланова Предсједништва БиХ – закључује се у саопштењу.


Глас Српске