Пригожин је "смакнут" због овога? Процурило... :: Semberija INFO ::

 

Пригожин је "смакнут" због овога? Процурило...


Институт за проучавање рата (ИСW) у свом најновијем извештају сугерише да је вођа Вагнер групе “смакнут” због Африке.

Подсетимо, оснивач и вођа руске групе плаћеника погинуо је у среду увече, када се авион у ком се налазио с осталим вођама Вагнера, срушио недуго након полетања.

ИСW наводи да је Пригожин највероватније у среду побегао из Африке због покушаја руске војске да поткопа активности плаћеничких трупа у том регион који практично кључа.

Инсајдерски извори који су упознати с руским безбедносним службама тврде да је од стране Кремља постојао “план да се Вагнеру потпуно онемогући деловање у Африци”, наводи даље ИСW.

Јутарњи лист подсећа да је чињеница да се након једнодневне побуне у Русији у јуну, фокус Вагнера у потпуности пребацио на Африку, а и сам Пригожин се 21. Августа након дуго времена обратио са “врућег афричког песка”.

Постоји претпоставка да је Пригожин отпутовао у Африку с циљем да осигура наставак мисије његове групе која тамо оперише већ годинама, потпуно игноришући Кремљ и министарство одбране.

Према изворима ИСW-а, руска војска је имала план да Вагнерове плаћенике замени корпусом од 20.000 војника, а у исто време руски министер одбране и начелник Генералштаба Герасимов почели су Пригожину да отимају заповеднике и најјаче снаге.

“Пригожин се изузетно противио томе и уложио је све напоре да се то спречи”, пише ИСW.

Новинар Андреј Захаров, оснивач Инсидера, једног од најбољих истраживачких медија, у егзилу, у Русији, написао је да се Пригожин јуче вратио из Африке. Међутим, до Санкт Петербурга није стигао.

(Б92)