Отказују се комерцијални летови са четири аеродрома у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Отказују се комерцијални летови са четири аеродрома у БиХ


Компанија “Wizz Air”, која је до сада имала највише линија, након што је недавно додала “Хан Аирпорт” у Њемачкој на своју листу укинутих дестинација, сада обуставља летове између Абу Дабија и Сарајева.Смањење броја летова са домаћих аеродрома, који ни до сада није био на задовољавајућем нивоу, поручују упућени, одразиће се и на економију, али и на туризам.

Алармантна је ситуација у области међународног аеротранспорта на четири међународне авио луке у нашој земљи, слажу се економисти, политичари, грађани. У вријеме када се у неким земљама купују карте за пут у орбиту спејс-шатловима, код нас се укидају комерцијални авио-летови. О овом проблему повела се расправа и у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ, којим се уводи уводи једногодишњи мораториј на наплату таксе од 3 КМ по путнику на аеродромима у БиХ.

НИХАД ОМЕРОВИЋ, заступник у Заступничком дому ПСБиХ

"Дошло је првенствено до отказивања уговора, односно летова, првенствено од компаније Рyанаир, потом од компаније “Wizz Air”, можемо слободно рећи изненада и ненајављено. Да ли у суштини само ова такса у износу од три км по превезеном путнику представља терет за рад и опстанак рада нискобуџетних авиокомпанија или се ту јављају још неки разлози".

МИДХАТ ЧАУШЕВИЋ, заступник у Заступничком дому ПСБиХ

"Најмање шест мјесеци је потребно да бисмо успоставили нову авио линију. Ако имамо годину дана, а од тога ће проћи, знамо ми како и на који начин то све функционише. Шест мјесеци успоставе тих система, бојим се да нећемо добити гаранцију коју хоће нискобуџетне компаније".

ЈАСМИН ИМАМОВИЋ, предсједник Комисије за саобраћај и комуникације

"Наредни циљ би био да у наредних 12. мјесеци се види ако прописи допуштају да не буде никако накнаде, да је не буде никако, или да буде минимално онолико колика мора бити".

"Одлуке корпорација попут Wизз Аира су стратешке и могу се промијенити у наредних годину до двије", поручује министар комуникација и промета БиХ, Един Форто.

ЕДИН ФОРТО, министар комуникација и промета БиХ

"Оно што ми морамо сада урадити, је поставити парамтре тако у нашој инфраструктури за зарчни промет да окренемо тренд одласка компанија и да повећамо број путника на свим аеродромима у БиХ".

Да не можемо пратити европске стандарде у авијацији потврђују и у Дирекцији за цивилно зракопловство БиХ. Са сарајевског међународног аеродрома увјеравају да није смањен број путника.Поручују да су успјели амортизовати укидање базе авиокомпаније “Wizz Air”, те остварили изузетне резултате, узевши у обзир чињеницу да су остали без базне компаније.

ЕЛВЕДИН БЕГИЋ, извршни директор за саобраћај Аеродрома Сарајево

"То у коорпорацијске одлуке на које не можемо утицати, или скоро никако. Али исто тако је истина да је и ове године без обзора што нема Wизз Аира, на сарајевском аеродрому скоро да смо достигли 2022".

ЧЕДОМИР ШУШњАР, директор БХДЦА

"Једноставно, заостајемо како у свему тако и у авијацији, што код прописа тако и код оперативно техничких услова. Аеродроми морају схватити да нису једини субјекти. Много тога још има што зависи од нас, али ту смо да разговарамо.Желимо истаћи да смо уз велике напоре успјели амортизовати укидање базе авиокомпаније “Wizz Air”, те остварили изузетне резултате, узевши у обзир чињеницу да смо остали без базне компаније".

Авиосаобраћај у БиХ свакако није оптималан. Додатно смањење броја комерцијалних летова уназађује економију и туризам. Без директних летова за остале пријестонице губимо конкурентност и међу градовима региона. “Wizz Air” која је до сада имала највише линија обуставља и лет на релацији Абу Даби – Сарајево. За који, бар за сада, карту можете купити до 28. октобра.


БХРТ