ЕУ враћа стару праксу: Из телефона ће се поново моћи вадити батерије :: Semberija INFO ::

 

ЕУ враћа стару праксу: Из телефона ће се поново моћи вадити батерије


Foto: Ilustracija
У ЕУ је прошлог четвртка на снагу ступио закон који ће имати велике посљедице за све конзументе потрошачке електронике, посебно кад су мобилни телефони у питању.

Једна од најважнијих новина коју нови закон о обавези рециклирања батерија доноси је да ће се од 2027. године на тржишту ЕУ моћи продавати само мобилни телефони с дизајном који омогућава вађење батерије. То значи да ће корисници поново моћи да мијењају батерију сами, без да телефоне морају да носе у сервисе када батерија изгуби капацитет. Осим тога, ова једноставна модификација ће спријечити власнике инсталираних апликација на мобилним телефонима да "шпијунирају" власнике телефона, јер вађењем батерије апликације неће имати извор електричне енергије потребне за рад.

Разлог што ЕУ доноси овај закон је настојање да од 2050. године ЕУ буде карбон неутрална. Наиме, бацање батерија заједно с  старим телефонима је значајан извор загађења, па ЕУ жели да се све батерије, укључујући и оне у телефонима, могу рециклирати. Осим тога, када се замијени батерија телефон се може користити још неколико година, што такође додатно може помоћи заштити животне средине. 

Нови закон предвиђа да се батерије прикупљају, рециклирају и поново користе. Тиме ће се штетне материје које батерије садрже моћи поново користити у новим батеријама након рециклаже. Осим што ће се смањити загађење, смањиће се и штетни ефекат на животну средину, обзиром да ће бити потребно мање сировина за нове батерије. 

Иако ће се овај закон примијењивати на територији ЕУ, он је, као и друге уредбе ЕУ, обавезан за све земље у процесу приступања, што се односи и на БиХ. Осим тога, произвођачи мобилних телефона ће се ради економичности и смањење трошкова вјероватно одлучити да телефоне истог дизајна продају и у другим регионима на свијету, тако да ће овај закон имати глобални ефекат.

Иако су мобилни телефони обухваћени овим законом, његове главне мете су произвођачи електричних возила, имајући у виду да ће њихове батерије имати знатно већи ефекат на животну средину.

"Почевши од 2025, ова уредба ће постепено уводити сертификате о класи перформанси и максималним ограничењима карбона који се испушта у вези с производњом и вожњом електричних возила, лаких транспортних средстава као што су е-бицикли и скутери, као и код индустријских батерија", навели су они.

Уредба о батеријама ће такође прописивати да батерије које се увозе на јединствено тржиште ЕУ смију садржавати само ограничену количину штетних твари. Потенцијално штетне супстанце које се користе у батеријама ће се редовно провјеравати од стране овлаштених агенција.

Све прикупљене отпадне батерије мораће да се рециклирају и мораће се постићи висок ниво поновне употребе, посебно критичних сировина као што су кобалт, литијум и никл.

Како би помогли потрошачима да донесу информиране одлуке о томе које батерије купити, кључни подаци ће бити наведени на наљепници. Код на батерији ће омогућити приступ дигиталном пасошу са детаљним информацијама о свакој батерији који ће помоћи потрошачима, а посебно професионалцима у цијелом ланцу вриједности у њиховим напорима да циркуларну економију за батерије претворе у стварност.

Према новом закону, компаније морају идентифицирати, спријечити и позабавити се друштвеним и еколошким ризицима повезаним с набавком, прерадом и трговином сировинама као што су литијум, кобалт, никл и природни графит који се налазе у њиховим батеријама. У ЕУ сматрају да очекивани велики пораст потражње за батеријама у ЕУ не би требао допринијети повећању оваквих еколошких и друштвених ризика.

(Независне)