Додик: Вучић у Атини показао да је способан да одбрани националне и државне интересе :: Semberija INFO ::

 

Додик: Вучић у Атини показао да је способан да одбрани националне и државне интересе


Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је предсједник Србије Александар Вучић показао по ко зна који пут да је способан да одбрани државне и националне интересе Србије на међународној политичкој сцени на Самиту Западни Балкан- ЕУ.

Додик је за Танјуг рекао да је на том недавно одржаном скупу Вучићева јасноћа казивања у контактима са многим лидерима на овом Самиту, у очувању интереса Србије, показала његово државничко мајсторство.

- Свакако у први план произилази информација Вучића, саопштена након састанака са премијером Грчке Мицотакисом и предсједником Украјине Володимиром Зеленским, којима је јасно пренио ставове Србије везане за Косово, да Грчка и Украјина неће признати једнострану проглашену независност  тзв. Косова, као и да ове двије државе поштују територијални интегритет Србије - истакао је Додик.

Оцијенио је и да су поједини медији у Србији и неки опозициони лидери пренијели своје виђење догађаја са Самита Западни Балкан-ЕУ који је одржан у Атини, као и да та виђења у реалности нису ни постојала, због чега су се, како каже, сви декларисали као реметилачки фактор, искривљујући истину са скупа у Атини.

- Тако су пласирали дезинформацију да је Вучић парафирањем заједничке Декларације у Атини подржао хапшење Путина, што је класичан фалсификат истине. Вучић је јасно и гласно изјавио, када је ријеч о завршној декларацији са Самита у Атини да се није сагласио са дијелом о ефикаснијој примјени санкција Русији, издејствовавши тако да се ствари које су противне политици Србије не нађу у тексту поменуте Декларације - рекао је Додик.

Додик је нагласио да на том Самиту, коме је присуствовао велики број политичара са Западног Балкана и Европске уније, као и предсједник Украјине, није било баш једноставно ни лако, али да је Вучић као освједочени борац за заштиту интереса Србије, успио да издејствује разумијевање за позицију Србије уопште и везано за тзв. Косово,.

- То су својим изјавама потврдили и учесници Самита који су показали разумијевање за Вучићево излагање и позицију Србије - додао је Додик.
 
(Танјуг)