Руска ПВО оборила два дрона у руској Бјелгородској области, нема повријеђених :: Semberija INFO ::

 

Руска ПВО оборила два дрона у руској Бјелгородској области, нема повријеђених


МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 544 дана. Министарство одбране Русије саопштило је да су два украјинска дрона уништена изнад Московске области. Украјински предсjедник Володимир Зеленски изјавио је да не зна ништа о било каквим скривеним споразумима који би приморали Украјину да размијени своје територије за мир.

Гладков: Руска ПВО оборила два дрона у руској Бјелгородској области, нема повријеђених

Руска ПВО оборила је данас двије беспилотне летелице у руској Бјелгородској области која се граничи са Украјином, а нема повријеђених, изјавио је начелник региона Вјачеслав Гладков.

Гладков је написао на Телеграму да су причињена мања оштећења на фасадама и прозорима три породичне куће у селу Николское, као и два на аутомобила приликом обарања дрона, пренио је ТАСС.

Приликом обарања другог дрона у близини села Безљудовка у области Шебекино, према прелиминарним подацима, нема ни жртава, нити штете, рекао је Гладков.

Двије особе повријеђене приликом пада дијелова обореног дрона у Московској области

Две особе су повријеђене приликом пада дијелова оборене беспилотне летјелице у Московској области, саопштио је данас губернатор Андреј Воробјов.

Он је навео да је олупина једног од два дрона која је данас пресрела руска ПВО пала на баштенску кућу у градском округу Истра, преноси лист Известија.

-Двије особе су повријеђене - мушкарац је хоспитализован у медицинској установи, жена је одбила хоспитализацију - написао је Воробјов на свом Телеграм каналу.

Осим тога, разбијени су прозори на три куће.

Хитне службе су на лицу мјеста.

Министарство одбране Русије саопштило је раније данас да су два украјинска дрона уништена изнад Московске области.

Један украјински дрон оборила је руска ПВО, а други је потиснут средствима електронске борбе, преноси агенција РИА Новости.

Маљар: Тешка ситуација у Харковској области

Ситуација у Харковској области је тешка, али и поред тога украјинске снаге одбијају руске нападе и током прошле недјеље поново су заузеле неколико квадратних километара на источном фронту, изјавила је данас замјеница украјинског министра одбране Хана Маљар.

- Ситуација у правцу Купјанска је тешка. Непријатељ не одустаје од планова за напредовање и довлачи додатне снаге - рекла је Маљар, преноси Ројтерс.

Украјинска војска саопштила је прошле недеље да Русија напада Купјанск, град у Харковској области.

Маљар је навела да украјинске снаге напредују јужно од Бахмута, који су руске снаге заузеле у мају након тешких вишемјесечних борби, и да су током протекле недјеље ослободиле још три квадратна километра на том правцу.

Додала је да нема значајних промјена на југу, гдје украјинске снаге покушавају да се пробију кроз руске трупе и стигну до Азовског мора.

-Не би требало да потцјењујемо непријатеља. Треба да будемо стрпљиви и да подржимо наше оружане снаге - рекла је Маљар. Украјинска војска саопштила је прошле седмице да је постигла успјехе на југоисточном фронту, али неименовани амерички званичник је истакао да нема великих изгледа да украјинске снаге поново заузму стратешки важан град Мелитопољ, који је под контролом Русије, наводи Ројтерс.

Данска: "Ф-16" само за употребу на украјинској територији

Украјина може само на својој територији да користи борбене авионе "Ф-16" које ће јој поклонити Данска и Холандија, изјавио је данас дански министар одбране Јакоб Елеман-Јенсен.

Данска и Холандија јуче су најавиле да ће Украјини испоручити "Ф-16", а првих шест авиона би требали да стигну око Нове године.

"Ми донирамо оружје под условом да се њиме протјера непријатељ са територије Украјине. И не даље од тога", рекао је Елеман-Јенсен, преноси новинска агенција Рицау.

Он је додао да овај услов важи за "тенкове, борбене авионе или нешто друго".

Данска ће испоручити укупно 19 авиона, док Холандија, која има укупно 42 ловца "Ф-16", тек треба да одлучи да ли ће сви бити донирани.

МО Русије: Два украјинска дрона уништена изнад Московске области

Министарство одбране Русије саопштило је данас да су два украјинска дрона уништена изнад Московске области.

Један украјински дрон оборила је руска ПВО, а други је потиснут средствима електронске борбе, преноси агенција РИА Новости.

-У 8.16 по московском времену, осујећен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотном летјелицом. Украјинска беспилотна летјелица је благовремено откривена и уништена од стране ПВО изнад Истринског округа Московске области -  наведено је у саопштењу.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио је да је дрон оборен при покушају да стигне до Москве и да није било штете ни повријеђених.

Претходно је Министарство одбране Русије саопштило да је ПВО потиснула украјински дрон у Рузском округу Московске области путем електронске борбе, да је он изгубио контролу и срушио се у близини села Покровскоје.

На аеродромима у Москви су због дронова била уведена ограничења за полијетање и слијетање авиона, али сада се авионски саобраћај одвија нормално, преноси РИА.

Зеленски: Украјина неће размијенити територије за мир

Украјински предсjедник Володимир Зеленски изјавио је да не зна ништа о било каквим скривеним споразумима који би приморали Украјину да размијени своје територије за мир, и инсистира да Руси морају да сносе одговорност.

- Не знам о каквим се споразумима негдје разговара, о каквој размјени наших територија. Имамо један документ - формулу мира. Имамо једну жељу – мир. Формулисали смо како ми то видимо. Спремни смо за отворену дискусију са нашим колегама, тако да свет буде на истој страни – на страни праведног мира уз потпуну обнову територијалног интегритета Украјине -  нагласио је Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Холандије Марком Рутеом, преноси Укринформ.

Он је рекао да се "не може заборавити обарање малезијског авиона МХ17, као ни масакри у Бучи и Мариупољу, само зато што је прошло вријеме".

- У Русији вјероватно размишљају овако: заборавиће те ствари и некако ћемо се договорити. Ово је питање правде. Нећемо тек тако долазити ни до каквих договора. Неко мора да одговара, а ми знамо имена тих људи - поручио је председник Украјине.


ГС / Агенције