ФУП објаснио зашто су снимци убиства из Градачца толико дуго били на Инстаграму :: Semberija INFO ::

 

ФУП објаснио зашто су снимци убиства из Градачца толико дуго били на Инстаграму


Фото - Инстаграм

САРАЈЕВО - Зашто је снимак убиства супруге који је починио Нермин Сулејмановић толико дуго био доступан јавности и зашто је сам Сулејмановић имао "лајв" објаве све до тренутка када је починио самоубиство питају се многи грађани БиХ шокирани масакром који се данас догодио у Градачцу.

У  Федералној управи полиције (ФУП) објашњавају поступање у оваквим случајевима.

Саша Петровић, задужен за сајбер криминал у ФУП-у, казао је да је ФУП асистирала МУП-у ТК и радила по усменим наредбама Тужилаштва ТК, одмах по достављању информација.

"Они су нас контактирали за одређене ствари што се тиче тог захтјева према компанији МЕТА у циљу скидања тог снимка и прибављања одређених података. То траје неких 20-так минута. Ја могу рећи да сам негдје око 12:05-12:10 запримио информацију, а у 12:25 смо ми као ФУП у сарадњи са МУП-ом ТК људе у компанији Мета замолили да се тај снимак уклони што брже и да нам доставе одређене податке које се вежу са снимак и уређај корисника уређаја којим се приступа Инстаграму. Мислим да смо све урадили у року у којем смо то могли урадити", каже Петровић за Н1.

Додаје како је једини проблем био успостављање контакта са компанијом Мета. Ова компанија има сједиште у САД-у, а испостава је у Ирској. Разлика у времену очигледно је утицала на брже дјеловање.

"Имамо комункацију директно са њима, не можемо исте секунде нешто угасити. Око 7:30 смо звали компанију. Човјек који је наша контакт тачка је одмах доставио те податке МУП-у ТК и одмах је угашен снимак који је постојао", истиче Петровић.

Петровић каже да у одјелу за сајбер криминал има људи, али он ни приближно није довољан пропорционално са бројем становника у ФБиХ, односно БиХ.

"Колико је мени познато, планирано је повећање броја људи", каже Петровић.

Подсјећамо, помахнитали бодибилдер Нермин Сулејмановић (35), звани Реј Бан, у црно је завио Градачац, гдје је из пиштоља убио супругу, те још двије особе, док је троје људи ранио, а свој крвави пир уживо је преносио на Инстаграму, након чега је побјегао, али га је полиција пронашла, те је пред њима пресудио и себи.


​Глас Српске