Отворена жичара Котор - Ловћен :: Semberija INFO ::

 

Отворена жичара Котор - Ловћен


Фото - Вијести

ПОДГОРИЦА - Жичара Котор-Ловћен отворена је од данас за комерцијалну вожњу.

Траса Жичаре полази од Дуба, који се налази на територији општине Котор и води до локалитета Кук на планини Ловћен, на 1.348 метара надморске висине. 

Пројектовани капацитет је 48 гондола на нивоу од 1.200 путника по сату, док је вријеме путовања од станице Дуб до станице Кук непуних 11 минута, преносе црногорски медији. 

 Жичара је изграђена за нешто више од годину од када је постављен камен темељац у јулу прошле године.

За вожњу жичаром у једном смјеру за одрасле је потребно издвојити 13 еура, док је цијена повратне улазнице 23 евра. Карте за дјецу су седам, односно 12 евра за оба смјера, док је за дјецу млађу од двије године предвиђена гратис вожња. 

Траса спаја море и планине и отвара поглед са Ловћена на Боку.

Како наводе у Националној туристичкој организацији Црне Горе начин на који се приступа том подручју је еколошки оријентисан и одржив, уз очување аутентичности сваког кутка на који је пројекат ослоњен.

Доња станица Дуб пројектована је на начин да омогућава несметан транзит путника, са пространим платоом и паркинг простором, а осим неопходних функционалних јединица, садржи и оне комерцијалног типа. 

Овогодишњи планови на горњој позицији Кук усмјерени су на организацију спортско-рекреативних садржаја, а у току су активности на мапирању бициклистичких и пјешачких стаза, изградњи амфитеатра, а планирана је и монтажа атрактивне боб стазе.

Извршни директор Жичаре Марко Цус рекао је да је то пројекат на који сви треба да будемо поносни, јер је значајан не само за Црну Гору већ и за регион.

Он је новинарима након отварања казао да се нада да је свима који су данас били на жичари вожња била за памћење.

"Ако нам временски увјети дозволе жичара ће радити кад год може. Жеља је да за сваку сезону жичара ради што дуже. Моји су из Црне Горе, и циљ ми је да жичара ради по највећим стандардима у Европи", казао је Цус.

Отварању жичаре присуствовао је тенисер Новак Ђоковић који је на свом Инстаграму написао "Нигде небо није плаво као изнад Црне Горе".


Танјуг / Глас Српске