Smanjene zalihe krvi u Srpskoj, apel da se daruje :: Semberija INFO ::

 

Smanjene zalihe krvi u Srpskoj, apel da se daruje


То­ком ље­та и по­је­ди­них зим­ских мје­се­ци при­мје­тне су сма­ње­не за­ли­хе крви, ка­ко у на­шем за­во­ду, та­ко и ши­ром сви­је­та, ка­за­ла је за "Не­за­ви­сне но­ви­не" Ве­сел­ка Ћејић, шефица Службе за при­ку­пља­ње крви у За­во­ду за тран­сфу­зиј­ску ме­ди­ци­ну Ре­пу­бли­ке Српске, служба Ба­ња­лу­ка.

"Ово се де­ша­ва јер се ље­ти ода­зи­ва ма­њи број до­бро­во­љних да­ва­ла­ца крви због го­диш­њих одмо­ра и ље­тних ра­спус­та, а с дру­ге стра­не, учес­та­ли­је су сао­браћај­не не­среће. Са­мим тим, по­тре­ба за крвљу је по­већана, а при­ку­пља се ма­њи број је­ди­ни­ца крви", ка­за­ла је Ћејићева и до­да­ла да за­ли­хе крви за­ви­се од по­је­ди­начних па­ци­је­на­та у бол­ни­ца­ма и њи­хо­вих по­тре­ба.

"У на­шој по­пу­ла­ци­ји нај­зас­ту­пље­ни­ја крвна гру­па је А Рх Д по­зи­ти­вна, око 35 од­сто, а нај­ма­њу зас­ту­пље­ност има АБ Рх Д не­га­ти­вна крвна гру­па, са чак око 1,5 од­сто. Те­шко је у да­том тре­нут­ку де­фи­ни­са­ти ко­ја крвна гру­па је тре­ну­тно нај­по­тре­бни­ја, али, у прин­ци­пу, крвна гру­па А Рх Д по­зи­ти­вна као најчешћа крвна гру­па у на­шој по­пу­ла­ци­ји, ује­дно је и крвна гру­па коју најчешће зах­тије­вају кли­нички ље­ка­ри", објаш­ња­ва Ћејићева.

До­да­је да је про­шлог мје­сеца одржана акци­ја до­бро­во­љног да­ри­ва­ња крви у са­ра­дњи са ру­ко­вод­ством и при­па­дни­ци­ма МУП-а РС, ко­ја има ду­гу тра­ди­ци­ју, и то­ком ко­је је  при­ку­пље­но 419 је­ди­ни­ца крви, ши­ром Српске.

"Са почет­ком школ­ске го­ди­не тра­ди­ци­онал­но почињу и до­бро­во­љне акци­је да­ри­ва­ња крви учени­ка сре­дњих шко­ла, па очеку­је­мо но­ве за­ли­хе. Би­тно је зна­ти да до­бро­во­љни да­ва­лац крви може би­ти сва­ка здра­ва осо­ба, му­шког и жен­ског по­ла, ста­рос­ти између 18 и 65 го­ди­на. Му­шкар­ци мо­гу да­ти крв сва­ка три мје­се­ца, а жене сва­ка чети­ри мје­се­ца", каже Ћејићева.

На­по­ми­ње да крв не тре­ба да да­ју љу­ди ко­ји тре­ну­тно при­ма­ју те­ра­пи­ју или има­ју аку­тну или хро­ничну бо­лест.

"Да­ва­ње крви ни­је бол­но, не ства­ра на­ви­ку и не ште­ти ор­га­ни­зму. До­бро­во­љни да­ва­оци су нам уви­јек до­бро­до­шли и овим пу­тем апе­лу­је­мо на све љу­де до­бре во­ље ко­ји су у мо­гућнос­ти да дођу и да­ру­ју крв и по­кажу сво­ју ху­ма­ност", ка­за­ла је до­кто­ри­ца Ћејић.

Да у Српској не ма­њка ху­ма­них љу­ди пот­врђују по­да­ци из Црве­ног крста Ре­пу­бли­ке Српске.

"Оп­штин­ске и град­ске ор­га­ни­за­ци­је Црве­ног крста у Ре­пу­бли­ци Српској у 2023. го­ди­ни у ба­за­ма по­да­та­ка до­бро­во­љних да­ва­ла­ца крви уку­пно има­ју еви­ден­ти­ра­но 22.397 до­бро­во­љних да­ва­ла­ца крви", ка­зао је за "Не­за­ви­сне" Ми­љан Ра­ше­вић, са­ра­дник за ин­фор­ми­са­ње у Црве­ном крсту РС.

До­да­је да је у првих шест мје­се­ци ове го­ди­не ор­га­ни­зо­ва­но 77 акци­ја до­бро­во­љног да­ва­ња крви, на ко­ји­ма је при­ку­пље­на 3.691 до­за крви.

"Из­да­ли смо 1.547 књижица до­бро­во­љним да­ва­оци­ма крви, а од то­га су уручене 1.034 за­хвал­ни­це за је­дно до 50 да­ва­ња крви, а одржано је и 121 пре­да­ва­ње о значају до­бро­во­љног да­ва­ња крви", ка­зао је Ра­ше­вић.

На­по­ми­ње да је Црве­ни крст РС у 2022. го­ди­ни ор­га­ни­зо­вао 135 акци­ја до­бро­во­љног да­ва­ња крви, у ко­ји­ма је при­ку­пље­но 7.230 до­за, из­да­то је 2.635 но­вих књижица, 2.177 за­хвал­ни­ца и одржано је 178 пре­да­ва­ња о значају до­бро­во­љног да­ва­лаш­тва крви.

"У одно­су на прет­хо­дне го­ди­не, за ври­је­ме пан­де­ми­је вируса ко­ро­на при­мје­тан је значајан по­мак, има­јући у ви­ду да је 2020. при­ку­пље­но 3.913 до­за, 2021. године 5.674, а у 2022. чак 7.230 до­за крви, што је 1.556 до­за ви­ше не­го у прет­хо­дној го­ди­ни. Да­кле, можемо за­кључити да сва­ке го­ди­не има­мо по­мак, за око 2.000 до­за крви, и већи број да­ва­ла­ца", каже Ра­ше­вић и до­да­је да је не­да­вно оби­љежен и 14. јун, Свјет­ски дан до­бро­во­љних да­ва­ла­ца крви.

"Тим по­во­дом до­ди­је­ли­ли смо 31 при­зна­ње Црве­ног крста РС ви­шес­тру­ким до­бро­во­љним да­ва­оци­ма крви, одно­сно 23 при­зна­ња у ка­те­го­ри­ји од 50 до 75 да­ри­ва­ња крви, чети­ри при­зна­ња у ка­те­го­ри­ји од 75 до 99 пу­та и чети­ри при­зна­ња у ка­те­го­ри­ји од 100 до 130 пу­та да­ро­ва­не крви", ка­зао је Ра­ше­вић.

Да се до­бро до­брим враћа, сма­тра Ба­ња­лучанин Де­јан Ш., ко­ји је до са­да крв дао 20 пу­та.

"Да­вао бих и мно­го чешће, али иза­зов је ус­кла­ди­ти те тер­ми­не са ра­дним оба­ве­за­ма, с об­зи­ром на то да се на дан да­ри­ва­ња одма­рам код куће. Не ис­тичем то по­се­бно јер ми­слим да има љу­ди ко­ји су да­ва­ли мно­го ви­ше и чешће од ме­не, а то пра­кти­ку­јем јер је ли­јеп осјећај кад знаш да не­ко­ме можеш по­моћи на тај начин. Вје­ру­јем да кад бих и ја био у по­тре­би, да би се си­гур­но на­шло мно­го оних ко­ји би и ме­ни по­мо­гли. Со­ли­дар­ност међу љу­ди­ма и по­ма­га­ње је не­што што из­влачи оно нај­бо­ље из љу­ди и сво­јим скро­мним при­мје­ром желим да то­ме дам до­при­нос", ка­зао је он.
 
(Nezavisne)