Да ли се грађани одлучују на то да осигурају имовину и због "суперћелијске олује"? :: Semberija INFO ::

 

Да ли се грађани одлучују на то да осигурају имовину и због "суперћелијске олује"?


Елементарне непогоде и "суперћелијске олује", које су прошлог мјесеца погодиле Републику Српску, али и читав регион, те обарале дрвеће, носиле кровове са кућа и зграда и нанијеле огромну штету на пољопривредним усјевима, повећале су потражњу за полисом осигурања.

"Када се догоде овакве елементарне непогоде, у том моменту повећа се и број осигураника", каже за "Независне новине" Бојан Поповић, предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава Републике Српске.

Истиче да је то тренутно интересовање те да се након оваквих олуја повећа број полиса, али да послије интересовање опадне. Нажалост, како каже, огромна је штета, поготово на усјевима и плодовима, што ће сигурно у неком наредном периоду додатно повећати број осигураника. Наглашава да насталу штету од посљедњег невремена многи још пребројавају, а у зависности од полисе осигурања осигуравајућа друштва ће штету или дио штете и исплатити. 

"Из године у годину повећава се број осигураника у пољопривреди. Отприлике сваке године имамо повећан број осигураника између 30 и 40 одсто, који су пољопривредни произвођачи. Наше комисије за процјене су на терену и многима је већ штета и плаћена, тако да наши осигураници неће осјетити посљедице штете на њиховим усјевима и плодовима", каже Поповић, који је и директор бањалучког "Дунав осигурања", и додаје да су на нашим просторима слабо изражени култура и свијест о потреби за осигурањем имовине.

Напомиње да постоји могућност да се једном полисом осигура сва имовина од елементарних непогода. Истиче да нема показатеља да се повећало интересовање за каско осигурања аутомобила.

Подсјећамо, у посљедњем олујном невремену оштећен је и знатан број возила. "У принципу, они који имају нова возила имају и каско осигурање, а њихов број није велики у Републици Српској. Просјечна старост аутомобила је 15 година и тај податак сам за себе све говори. Људи осигуравају аутомобиле можда прве двије, три или четири године, а након тога престану са каско осигурањем јер сматрају да им то тада није приоритет јер возило више и није ново", каже Поповић.

Напомиње да се из године у годину повећава обим промоције и едукације становништва. "Ипак, тешко је допријети до свакога у Српској и БиХ. Број осигураника није на задовољавајућем нивоу као у нашим сусједним земљама, а да не причамо о земљама Европске уније", закључио је Поповић.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС, каже да пољопривредни произвођачи немају довољно повјерења у осигуравајућа друштва. 

"Слабо су се пољопривредници заштитили, иако ресорно министарство даје 50 одсто учешћа у осигурању, али пољопривредни произвођачи се не осигуравају јер је веома тешко добити одштету од осигуравајућих кућа", тврди Усорац за "Независне новине".

Каже да су пољопривредници највише препуштени сами себи, а ове године су сви претрпјели велику штету. "Још прољетос задесиле су нас огромне кише, а сада опет киша, град, олуја и све остало. Што се неповјерења према осигурању тиче, за то имам хиљаду примјера. Кад дође до наплате осигурања испостави се да није осигурано од вјетра, па од леда, није од оног, јесте од овог, ма увијек се дешавају неке трзавице и све се то тешко наплати. Тако ја нисам ништа осигуравао, то је велики проблем, па сам од тога и одустао", каже Усорац.

(Независне)