Додик: Оптужница представља политичко насиље; Покренућу тужбу против тужиоца због злоупотребе положаја :: Semberija INFO ::

 

Додик: Оптужница представља политичко насиље; Покренућу тужбу против тужиоца због злоупотребе положаја


Оптужница против в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића и мене је срамна и представља политичко насиље, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

- Иза свега заправо стоји сила иза које стоји амерички амбасадор у БиХ који показује своју србофобију - рекао је Додик.
 
Истакао је да не постоји закон према којем могу да подигну оптужницу.

- Могли сте видјети да су се само америчка Амбасада и непостојећа канцеларија ОХР-а огласили. Нисам имао дилеме између тога шта да урадим, радио сам свој посао предсједника, потписао сам указ и то ћу наставити чинити. Увјеринији сам у све ово што радим сада - поручио Додик.

Нагласио је да ће покренути тужбу против тужиоца због злоупотребе службеног положаја.

- Тужилаштво БиХ нема уставни основ и Устав није дао овлаштење БиХ да се бави овим питањима. Очекујем да Суд има више слуха него Тужилаштво, које је било приморано да ово учини. Срамно је да имамо овакве тужиоце, заправо ниске полтроне. Одређено је троје тужиоца да раде на овом предмету, од чега су двоје отказали. Тај закон не постоји, Кристијан Шмит није високи представник, а самим тим и његова канцеларија не постоји - јасан је Додик.

Истакао је да је спреман на сваку врсту легитимне борбе.

- Ја нисам овдје био биран, да бих лагодно прошао овај политички мандат. Ја никада нисам оптужен, ни осуђен за ишта. Непоштивање одлука Шмита - то је разлог? И да је легалан високи представник, он не може овако да ради. Ми показујемо да желимо да разговарамо са партнерима у БиХ, већ десет година, али не успијевамо - навео је Додик.
Поручио је да Република Српска наставља са својом политичком и правном борбом.

Позвао је грађане да се окупе око институција.

- Да се окупимо предсједника Српске, не око Милорада Додика. Донијели смо закон, да заштитимо имовину, а то њих боли. То је једна србомрзачка политика из Сарајева, на челу са Шмитом - каже Додик.

Истакао је да ће 22. августа наставити разговоре у ПС БиХ.

- Сматрам да је озбиљна прилика да добијемо права системска ријешења за Суд и Тужилаштво - навео је Додик.

(РТРС)