Незапосленост горући проблем младих у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Незапосленост горући проблем младих у БиХ


Међународни дан младих обиљежава се сваке године 12. августа с циљем скретања пажње на питања младих и указивање на њихов значај у друштву.

Сњежана Благојевић, координатор у удружењу "Здраво да сте", каже за "Независне новине" да увијек постоји потреба и простор за веће учешће младих у друштву, а управо је и то била једна од идеја Омладинског фестивала "Креативни август".

"Био је лијеп одзив различитих циљних група на овогодишњем 'Креативном августу', између осталих и младих. Иако је тренутно љетни распуст и многи нису у Бањалуци, сви они који су нам се придружили показали су да су млади активни и желе више да се укључе у активности које имају црту друштвене ангажованости. Ми ћемо крај овог фестивала баш и обиљежити 12. августа, на Међународни дан младих. Реализацијом планираних активности жељели смо да подстакнемо волонтеризам и активно учешће, социјализацију и развој осјетљивих група дјеце и младих", казала је Благојевићева.

Истиче да су кроз радионице, дружења и панеле радили на томе да младе информишу о томе гдје могу да волонтирају, како да се укључе и буду више ангажовани, али и да са осталима подијеле своја досадашња искуства.

"Већина младих као проблем препознаје незапосленост. О проблемима младих треба чешће да се говори, сваки дан треба да размишљамо о младима и да искористимо све могуће механизме да им створимо услове за нормалан развој. Млади морају бити у прилици да препознају да друштво брине о њима, па ће и они бити мотивисани да узврате истом мјером. Ако их пустимо 'низ воду', већина ће пожељети да оде, што је нама постала свакодневица, јер све више младих боље услове за живот види ван земље", казала је Благојевићева.

Да се дефинитивно треба више радити на анимирању младих и промоцији НВО сектора, казала је за "Независне новине" Дајана Башић, предсједница Омладинског центра Прњавор.

"Некада младе особе саме себе ставе у сјену, а некада, нажалост, то уради друштво, али смо ту да то мијењамо. Битно је да 12. августа причамо о младима, нашим потребама, али и да се слушамо. Увијек заговарам да то није тема само за 12. август, већ и за осталих 364 дана у години", каже Башићева.

Као највећи изазов и проблем младих у БиХ издваја неадекватно образовање, недостатак прилика за запошљавање, али и недостатак подршке и осјећаја битности младих.

"Вријеме је да спроведемо реформу образовног система и да створимо систем који одговара потребама данашњег времена. У овој држави постоји много младих људи који желе да раде, стварају и превазилазе препреке. Никада нећемо створити потпуну активност, нити младих, нити зрелог становништва, увијек ће постојати неко ко не жели, али пребацимо фокус са њих. Млади могу сада бити активни креатори друштва и покретачи", сматра Башићева.

Као позитиван примјер бриге о младима наводи договор о запошљавању младих између Омладинског центра Прњавор, Градске управе Прњавор и локалних привредника.

"Системски смо увезали привреднике и младе људе уз помоћ Градске управе Прњавора и тако запослили 20 младих. Мислим да би било одлично да сличне иницијативе имамо и у другим заједницама, поготово у периоду распуста, када млади имају слободног времена, што може бити одлична прилика за стицање првог радног искуства, зараде, али и новог знања", каже Башићева.

(Независне)