Од петка дозвољено печење прасади на ражњу :: Semberija INFO ::

 

Од петка дозвољено печење прасади на ражњу


У Бањалуци је одржан састанак на којем је донесена одлука да од петка на снагу ступе усаглашене мјере за сузбијање афричке куге свиња у Српској, којима се дозвољава превоз здравих грла ради продаје из угроженог подручја, унутар и ван њега, клање у домаћинству за властите потребе, те прописује начин клања у клаоницама, а све по строго одређеним условима.

Како је рекао Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, прописано је да се по хитном поступку у угроженим и зараженим подручјима уз испуњене прописане техничке услове и биобезбједносне ветеринарске мјере може дати привремена дозвола за клање прасаца ради печења.

Мјере су донесене како би се спријечило ширење афричке куге и смањење популација свиња, те спријечило бацање здравог меса.

"Размотрили смо све могућности термичке обраде меса и стално је било питање да ли ће се моћи пећи прасци на ражњу. Да! И то смо предвидјели девет метода које заговара струка приликом термичке обраде меса да би, уколико постоји, вирус био уклоњен", рекао је Минић.

Он је истакао да је Српска прва у региону која ће усвојити наведени модалитет борбе против афричке куге свиња.

"На овај начин смањујемо и модалитет сиве економије и црног тржишта када су у питању производи од свињетине и живе свиње, јер смо сигурни да нелегалан превоз и све оно што се звало шверцом јесте један од вектора ширења афричке куге свиња", рекао је Минић. Како је додао, потребна је боља сарадња одређених локалних заједница када је ријеч о борби с афричком кугом свиња.

"Желим да позовем све наше грађане да конзумирају домаће месо у овим процедурама које су сада јасно прописане. Правилник ћу прописати сутра ујутро и он од петка ступа на снагу", изјавио је Минић. Он је рекао да је Министарство позвало на састанак и представнике Ловачког савеза Републике Српске јер су дивље свиње јаки вектори преношења афричке куге свиња.

"Прописиваћемо мјере које се буду односиле и на смањење ове популације", рекао је Минић и додао да је до сада у Српској извршена еутаназија 28.000 свиња.

"Али смо скоро 6.000 свиња најбољег квалитета кроз интервентно клање, улагање наше 50 одсто, а 50 одсто од месопрерађивача, успјели склонити из жаришта и то месо ће бити искориштено", рекао је Минић.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је исплату 380.000 КМ за потребе набавке материјалнотехничких средстава за лабораторијску дијагностику и средстава за дезинфекцију с циљем сузбијања афричке куге свиња, као и ради ублажавања посљедица настанка озбиљних поремећаја на тржишту.

(Независне)