Опада број послова, радници хрле у иностранство :: Semberija INFO ::

 

Опада број послова, радници хрле у иностранство


Анализа домаћег тржишта рада у првом полугодишту ове године открила је узнемирујуће трендове који показују да је повећан интерес радника за одлазак у иностранство, док је истовремено у БиХ опао број понуђених послова што је преокрет у односу на посљедње двије године када је потражња за радницима расла и до 30 одсто.

Подаци су то портала “МојПосао.ба” који је специјализован за оглашавања радних мјеста и чија анализа показује да је у првој половини ове године објављено 6.649 огласа којима је оглашено 14.992 радна мјеста.

- У поређењу са истим периодом лани, број огласа је у паду и то за 0,9 одсто, што представља преокрет у односу на претходне двије године када је потражња за радницима била у великом порасту. Лани је потражња за радницима расла изнад 30 одсто у односу на 2021. - навели су из компаније.

Додају да је први пут након више од деценије забиљежен пад потражње за радницима у ИТ сектору, док је истовремено порастао интерес за кадром у производњи, затим возачима и радницима у логистици. Послодавци су тако од јануара до јуна највећи број огласа објавили у категоријама комерцијала и продаја и то 21 одсто, затим транспорт, складиштење и логистика 9,93 одсто те економија и финансије од 7,9 одсто.

- Поред пада потражње у ИТ сектору, који је одраз глобалних дешавања, смањена је и потражња за радницима у продаји, грађевинарству и производњи. Чак је и у угоститељству забиљежен благи пад потражње ове године - рекла је директорица операција портала “МојПосао.ба” Нермана Ајановић-Хајдарпашић. 

Када је ријеч о запошљавању у другим земљама, анализа показује да је од укупног броја огласа седам одсто њих било са иностраном локацијом, а наше раднике највише траже Хрватска, Њемачка, Словенија, Србија, Уједињени Арапски Емирати, Аустрија, Црна Гора и Кувајт.

- У односу на исти период лани, број огласа са иностраном локацијом је мањи за два одсто. Међутим, упркос мањој понуди послова у иностранству, анализа показује да је број пријава на те огласе већи у односу на лани, на основу чега закључујемо да су тражиоци посла из БиХ више заинтересовани за запошљавање на ино-тржишту - стоји у саопштењу портала.

Најтраженија занимања 2023.

1. Агент у позивном центру
2. Трговац
3. Комерцијалиста
4. Возач (све категорије)
5. Складиштар
6. Радник у производњи
7. Конобар
8. Менаџер продаје
9. Бравар, заваривач, тесар
10. Кувар

Навели су да је за шест мјесеци у овој години “МојПосао.ба” забиљежио 23 одсто више посјетилаца у односу на лани те да су објављени огласи прегледани око девет милиона пута.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истиче да је пад броја радних мјеста занемарив те да у Српској у готово свим сферама постоји потреба за запошљавањем додатног броја људи.

- Иако можда статистички изгледа да је дошло до заустављања потражње за радницима то баш у стварности није тако. Компаније и даље траже либералнији увоз радника из страних земаља. Оно што је забрињавајуће јесте велики интерес људи за одлазак из БиХ и предмет анализа требало би да буде зашто се не покушава нешто промијенити да задржимо раднике - рекао је Рачић за “Глас”.

Директор Уније послодаваца РС Саша Аћић за “Глас” каже да Српска тренутно има највећи број запослених од оснивања. 

- Оно што може имати негативне ефекте на тржиште рада јесте потенцијална стагнација економије Европске уније, поготово Њемачке што се донекле већ одражава на пад тражње за поједином робом из БиХ, поготово из области прераде дрвета. Ако би се криза у ЕУ продубила то би се свакако негативно рефлектовало, не само на тржиште рада у смислу смањених потреба за радницима, већ на цјелокупну економију - рекао је Аћић.

Рад од куће

У компанији “Посао.ба” кажу да рад од куће и хибридни начин рада постају све популарнији те да послодавци све више пружају ту могућност.

- У 2022. години на порталу је објављен 171 оглас са опцијом потпуног рада од куће или хибридног начина, који је комбинација рада од куће и из канцеларије. Највећи број оглашених послова који су нудили ту опцију односио се на агенте у позивном центру и програмере. Исти тренд се наставио и у овој години - навели су из компаније.

(Глас Српске)