Додик: Суверенитет припада ентитетима :: Semberija INFO ::

 

Додик: Суверенитет припада ентитетима


Босна и Херцеговина је територија два ентитета и нема територије БиХ без територијалног суверенитета Републике Српске и Федерације БиХ, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске.

- Босна и Херцеговина нема суверенитет јер је суверенитет дат ентитетима и она има само дио изведеног суверенитета - написао је Додик на Твитеру.

По Уставу БиХ, каже Додик, ентитети имају искључиву надлежност за финансије, правосуђе, војску, полицију, граничну службу и све друге државне надлежности које Уставом БиХ нису изричито дате на ниво БиХ.

- Чак и оно што је по Уставу БиХ дато у надлежност Предсједништва БиХ као извршне власти, у случају прегласавања српског члана Предсједништва БиХ, коначну одлуку након уложеног вета доноси Народна скупштина Републике Српске и то двотрећинском већином. Ако Народна скупштина укине ту одлуку Предсједништва БиХ, она се проглашава ништавном као да никад није ни постојала. То показује примат суверенитета ентитета над БиХ - поручио је Додик.

Истиче да све надлежности које одражавају државност неке територије припадају ентитетима, а све што је пренесено на ниво БиХ, било од стране ОХР-а или преварама и подвалама за одлучивање у Парламентарној скупштини, заправо је неуставно и самим тим привремено.

- Ентитети су државе које су дио свог суверенитета пренијеле на ниво БиХ, док је БиХ заправо државна заједница или тачније речено заједница држава - Републике Срске и Федерације БиХ. Тако је по Уставу БиХ, а све остало је резултат неуставног дјеловања - поручио је Додик.

(Глас Српске)