На смањење њемачке индустрије највише утицао пад производње аута :: Semberija INFO ::

 

На смањење њемачке индустрије највише утицао пад производње аута


Аутомобилска индустрија у Њемачкој у јуну је опала 3.5 одсто, након раста производње од 5.8 одсто у претходном мјесецу. Према подацима Њемачког завода за статистику "Дестатис", овај сектор имао је велики утицај на пад цјелокупне индустрије у јуну ове године.

"ДW" је недавно писао да је од 2016. производња аутомобила у Њемачкој рапидно опада, са 5.75 милиона произведених аутомобила, на 3.4 милиона.

Као један о разлога за то, наводи се пандемија коронавируса, али њој треба придодати и цијену енергената и санкције Русији.

"Када је у питању електромобилност, Нијемцима пријети опасност да потпуно заостану, јер је 2022. године најпродаванији електрични аутомобил у земљи био Тесла Модел И, док је Фолксвагенов ИД.4 био тек на четвртом мјесту", писао је "ДW".

Представница Технолошког института у Карлсруеу Ина Шефер навела је да проблем лежи и у томе што многи велики њемачки произвођачи возила склапају послове са америчким ИТ компанијама зато што немају софтверску компетенцију у одређеним областима.

Она је подсјетила да је аутомобилска индустрија важна за Њемачку, јер много радних мјеста има код малих и средњих добављача, као и да се ради се о радним мјестима која могу да нестану ако компанија не буде ишла у корак са временом.

Индустријска производња у Њемачкој је у јуну опала за 1.5 одсто у односу на претходни мјесец и 1.7 одсто у односу на исти мјесец претходне године, саопштио је њемачки завод за статистику "Дестатис".

Након ревизије података, производња у мају 2023. године је била готово непромјењена, односно опала је 0.1 одсто у односу на претходни мјесец.

Унутар индустрије, развој производње је значајно варирао између појединих привредних сектора.

Пад у грађевинској индустрији од 2.8 одсто је такође утицао на укупну производњу.

Међутим, фармацеутска индустрија је забиљежила раст у производњи за 7.9 одсто.

Статистика је показала да је производња капиталних добара смањена за 3.9 одсто, док је производња производа за широку потрошњу повец́ана за 1.8 одсто, а интермедијарних производа за 0.4 одсто.

Изван индустрије, производња енергије је порасла за 0.6 процената у јуну ове године, преноси "НоваЕкономија".

(Независне)