Њемачки војници у БиХ остају још годину дана :: Semberija INFO ::

 

Њемачки војници у БиХ остају још годину дана


- Ових дана навршава се година дана од враћања Бундесвера у мисију ЕУФОР-а у БиХ, а одлука Бундестага предвидјела је да мандат траје годину дана, односно до почетка овог мјесеца.

Из Амбасаде Њемачке јуче нам је речено да је Влада Њемачке, под вођством канцелара Олафа Шолца, одмах након ступања на дужност, регион западног Балкана прогласила регионом од високог безбједносно-политичког значаја.

Као главни разлог за враћање Бундесвера наведен је руски напад на Украјину, за који у Амбасади Њемачке кажу да је против међународног права. То је, како истичу, довело до појачане нестабилности на западном Балкану, па се влада те земље одлучила да се поново врати у мисију ЕУФОР "Алтхеа".

"Њемачки бундестаг је у јулу 2022. године додијелио потребни мандат тако да се Бундесвер од 16. августа 2022. поново налази у мисији коју води ЕУ. У основи, Бундесвер учествује у међународним мисијама само у оквиру колективних безбједносних савеза заједно с партнерским нацијама", нагласили су они у одговору.

На наше питање каква су очекивања од мисије, истакли су да се не ради о специфичним њемачким очекивањима, већ да се ради о мисији у којој учествују 22 нације, од којих свака доприноси укупном успјеху мисије ЕУФОР "Алтхеа".

"Откад се вратио, Бундесвер својим учешћем заједно с партнерима доприноси безбједност и стабилности БиХ.
Њемачка и Бундесвер су поносни да могу дати свој допринос. То да су се безбједност и стабилност у БиХ од краја рата одржали је импресиван успјех, којим све нације које су учествовале у мисији могу бити поносне. Њемачка и Бундесвер су само дио тога", нагласили су.

Питања смо послали и ЕУФОР-у, али нам нису одговорили.

У БиХ је ангажовано око 50 њемачких војника, који ће бити распоређени у Главном штабу у Сарајеву и у локалним тимовима који се налазе у општинама широм земље. У складу с одлуком ЕУ од прошле године, број војника у војној мисији ЕУ "Алтхеа" повећан је са 500 на 1.100, у оквиру којег се убрајају и њемачки војници.

На страници Владе Њемачке објашњено је да је циљ ангажовања њемачких трупа заштита Дејтонског мировног споразума, а да је централни задатак подршка успјешном спровођењу Дејтонског мировног споразума.

"Имајући у виду унутрашњополитичке напетости у БиХ, њемачки ангажман је јасан знак посвећености трајној стабилизацији БиХ", саопштено је из Владе Њемачке.

Као конкретан повод за потребу њемачког ангажмана, наведене су етничке напетости, без посебног указивања на било чију кривицу.

"Етничке подјеле између Бошњака, Хрвата на једној и Срба на другој страни су свакодневица. Овај развој ситуације доминира политиком и блокира напредак и реформске процесе", наглашено је.

На интернет страници Министарства одбране БиХ такође смо пронашли неколико новијих обавјештења која пружају основне информације о мисији. Подсјетили су да је Бундесвер већ био ангажован у БиХ од 2004. до 2012. године, али да тренутна политичка ситуација у БиХ захтијева нови њемачки војни ангажман.

"То се дешава у позадини противправног напада Русије на Украјину и постоји опасност да би Русија преко дестабилизације Балкана могла покушати да изврши притисак на ЕУ", нагласили су они.

Иначе, мисија ЕУФОР "Алтхеа" за сада је једина операција у подручју заједничке одбрамбене и безбједносне политике у склопу споразума "Берлин плус", између ЕУ и НАТО, по којем је ЕУ преузела одговорност за безбједност и војне мисије на европском континенту.

Ових дана требало би да буде донесена и формална одлука о томе да команду над ЕУФОР-ом од Аустрије од сљедеће године преузме Мађарска.

(Независне)