Москва очекује информације из Џеде од БРИКС-а :: Semberija INFO ::

 

Москва очекује информације из Џеде од БРИКС-а


Фото - РТРС
Русија очекује да земље БРИКС-а, које су током викенда учествовале на састанку о Украјини у Џеди у Саудијској Арабији, обавијесте Москву о току консултација, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- Очекујемо да ће, у складу са споразумима, оне (земље БРИКС-а) подијелити са нама своје процјене и потврдити наш став о такозваној формули мира (украјинског предсједника Владимира Зеленског), коју кијевски режим и Запад покушавају да промовише током таквих састанака. Ниједна од њених десет тачака није усмјерена на проналажење преговарачког и дипломатског рјешења за кризу", навела је Захарова у саопштењу.

Мировни план који је предложио Зеленски је "бесмислени ултиматум Русији, који има за циљ одуговлачење непријатељстава", истакла је она, уз напомену да је у овом случају мирно рјешење немогуће.

- Промовисањем "формуле" Зеленског, режим у Кијеву и Запад покушавају да умање високу вриједност мировних приједлога других земаља и монополизују само право да их предлажу - наводи се у саопштењу.

Према њеним ријечима, Русија је увијек била и остаје отворена за дипломатско рјешење кризе и спремна је да одговори на заиста озбиљне приједлоге.

Захарова је нагласила да без учешћа Русије и водећи рачуна о њеним интересима, састанци о украјинској кризи немају вриједност.

- Увјерени смо да је заиста свеобухватно, одрживо и праведно рјешење могуће само ако кијевски режим заустави непријатељства и терористичке нападе, а његови западни спонзори престану да упумпавају оружје у Оружане снаге Украјине - додала је Захарова.


Агенције / РТРС