Све четири кандидата за позицију парламентарног војног повјереника у пат-позицији :: Semberija INFO ::

 

Све четири кандидата за позицију парламентарног војног повјереника у пат-позицији


САРАЈЕВО - Ниједан од четири пријављена кандидата за позицију парламентарног војног повјереника нема тренутно довољан број гласова да би био изабран за ту функцију, а како сада ствари стоје, одлуку коме ће припасти то мјесто донијеће СНСД и ХДЗ БиХ.

Бошку Шиљеговићу, који је на позицији парламентарног војног повјереника провео 14 година, мандат је истекао још у марту ове године, након чега је покренута процедура избора његовог насљедника.

Процедуру је покренула Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ, а на њихову адресу према сазнањима “Гласа Српске” стигла су четири имена и то Зоран Жужа, који је кандидат СНСД-а, док је Никола Ловриновић приједлог ХДЗ-а БиХ. Поред њих комисија је добила још два имена и то Мехмеда Брадарића из СДП-а, док и СДА има свог кандидата и то Хазима Ранчића.

- Тренутно имамо једну тешку ситуацију у смислу пат-позиције. Заједничка комисија за одбрану и безбједност броји 12 чланова, односно шест из Представничког и исто толико и из Дома народа, који су и представници конститутивних народа. Кандидат да би био изабран за парламентарног војног повјереника треба да добије најмање седам гласова - рекао је “Гласу” Шиљеговић.

Жужа би, како сада ствари стоје, могао да има четири гласа, Ловриновић три, а осталих пет гласова из комисије припало би кандидатима СДП-а и СДА.

- Нико од њих на квалификованој комисији не може добити седам гласова, а нико неће да одустане од свог кандидата. Вјероватно ће процес избора парламентарног војног повјереника бити поништен док не буде постигнут политички договор, односно да ли ће то мјесто припасти Србима или Хрватима, јер Бошњацима свакако не би требало да припадне, они имају министра одбране, али и предсједника Заједничке комисије за одбрану и безбједност и генералног инспектора - казао је Шиљеговић.

Сматра да његов насљедник треба да буде из реда српског или евентуално хрватског народа.

- Статусно та позиција је у рангу замјеника министра, а институционално независна институција Парламента БиХ. Мораће ту да буде постигнут политички договор лидера на нивоу БиХ. СДА вјероватно неће повући свог кандидата јер су опозиција и имају три гласа у Заједничкој комисији. Остаје дакле још девет гласова, од којих седам мора да освоји кандидат за позицију парламентарног војног повјереника - казао је Шиљеговић.

Његове наводе потврдили су и у Заједничкој комисији, гдје наводе да СНСД неће препустити позицију парламентарног војног повјереника Бошњацима.

- На сједници комисије још није разматран приједлог кандидата за парламентарног војног повјереника. План је да се политички актери усагласе коме ће та позиција припасти. Према ставу представника Српске сматрамо да на тој функцији треба да буде Србин. Међутим, колеге из ХДЗ-а сматрају да на тој позицији треба да буде неко из хрватског народа - рекла је “Гласу” члан Заједничке комисије за одбрану из безбједност Сања Вулић и додала да ће у складу са договором политичких актера и гласати на сједници комисије.

Процедура

Након што парламентарни војни повјереник буде изгласан на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност, треба да добије и сагласност Представничког и Дома народа.

Након тога све се поново враћа на Представнички дом, гдје парламентарни војни повјереник треба да положи заклетву.

- Та процедура у нормалним околностима требало би да траје мјесец и по до два - каже Бошко Шиљеговић.


​Глас Српске