Камионџије без олакшица до посла у Њемачкој :: Semberija INFO ::

 

Камионџије без олакшица до посла у Њемачкој


БАЊАЛУКА - Њемачка још не признаје возачке дозволе издате у БиХ што је донекле обрадовало домаће превознике који су, ипак, увјерени да ће ова земља Европске уније врло брзо почети примјену одлуке која ће довести до масовног одлива професионалних возача.

Медији у БиХ посљедњих мјесеци најављивали су да ће Њемачка од 1. августа признати возачке дозволе за све категорије из БиХ. Како су за “Глас Српске” потврдили у Амбасади Њемачке у Сарајеву, то се још није обистинило.

- Тренутно нема промјена у законима о возачким дозволама - кратко су одговорили у Амбасади Њемачке у БиХ на питање “Гласа Српске”.

И предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић казао је да још нису измијењени прописи иако је било најављено.

- Влада Њемачке донијела је ту одлуку, али примјена није почела 1. августа како је било најављено, јер о закону треба одлучивати тамошњи парламент. Драго нам је да је то сада тако, али наша срећа неће дуго трајати, јер вјерујемо да ће се то брзо усвојити. Њемачкој треба око 30.000 професионалних возача и они ће ту одлуку донијети засигурно врло брзо - рекао је Грбић за “Глас Српске”.

Када се то деси, Грбић сматра да ће услиједити велики талас одласка возача.

- Мада, ни то што возачке дозволе из БиХ још нису признате, не спречава одлив, јер ми и сада по једноставним процедурама можемо добити дозволу Србије с којом су нам отворена врата западних компанија. Већ имамо раднике који су са дозволом из Србије и Хрватске отишли у земље ЕУ - каже Грбић и додаје да су превозничке фирме у Српској суочене са бројним проблемима, а осим недостатка возача, мучи их и смањење обима посла и до 40 одсто у односу на раније године.

И предсједник Синдиката саобраћаја и веза РС Небојша Ђокић сматра да је добра вијест што се одлука о признавању дозвола још не примјењује.

- То је позитивно са становишта што људи засад неће масовно ићи из Републике Српске, али чим се процедуре поједноставе и они који су се двоумили, отићи ће. Људи одлазе трбухом за крухом, а захваљујући паметним телефонима ни језик више није препрека. Неће отићи само они пред пензијом - наводи Ђокић. Истиче да је материјална ситуација возача изузетно тешка. 

- Просјек плате у саобраћају за прошли мјесец износио је 970 КМ, док је потрошачка корпа била 2.470 КМ и то све говори. Просјечна плата у саобраћају не може покрити ни трошкове хране, с битном чињеницом да је у фирмама за превоз путника плата нижа и од тих 970 КМ. Малтене молимо послодавце да им поправе положај, али разумијевање је слабо. Тврде да, као нискоакумулативна грана, немају средстава, али на примјер, видимо да послодавци возе скупоцјене аутомобиле. И гдје год могу раде на штету радника - казао је Ђокић за “Глас”.

Доприноси

Небојша Ђокић каже да поједине фирме за превоз путника не уплаћују доприносе радницима који не могу остварити право на лијечење.

- Након 31. јула више нема бесплатног здравственог осигурања и радници тих предузећа већ сада су у проблему. Има ту и предузећа чији су оснивачи локалне самоуправе. Све то тјера људе да одлазе из земље - рекао је Ђокић.


Глас Српске