Чубриловић: Српска и Србија никада нису имали бољу сарадњу када је ријеч о саобраћајној повезаности :: Semberija INFO ::

 

Чубриловић: Српска и Србија никада нису имали бољу сарадњу када је ријеч о саобраћајној повезаности



Република Српска и Србија никада нису имали бољу сарадњу када је ријеч о саобраћајној повезаности, рекао је Недељко Чубриловић министар саобраћаја и веза Републике Српске гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Чубриловић је подсјетио да је јуче са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном Весићем разговарао на тему инфраструктурног повезивања Републике Српске и Србије и унапређења сарадње, о саобраћајној повезаности Српске и Србије у области друмског, жељезничког и авио-саобраћаја, са акцентом на изградњу аутопута Београд-Сарајево. Србија гради два аутопута и двије брзе саобраћајнице према Републици Српској, подсјетио је Чубриловић.

- Инфраструктурни пројекти су изузетно важни за регионално повезивање, те Република Српска са своје стране чини све да повеже Србију са Републиком Српском што квалитетнијом путном инфраструктуром - рекао је Чубриловић. Каже да је Република Србија привржена завршетку пројеката, те да се заједнички инфраструктурни пројекти одвијају планираном динамиком. Било би добро да се у БиХ, Србија прихвати као партнер који има добру жељу да помогне, рекао је Недељко Чубриловић министар саобраћаја и веза Републике Српске гостујући у нашем Јутарњем програму.

- То су више пута показали и то није спорно, На крају то показује и јучерашње обраћање предсједника Србије Александра Вучића, какве су амбиције и какве су жеље Србије - рекао је Чубриловић. Истакао је да је то опет, у ФБИХ, жели протумачити на неки други начин.

- Нико са стране бошњачке званичне политике нема добре намјере да то прихвати као такво, него желе да стварају неке комфликтне ситуације које никоме нису потребне - рекао је Чубриловић. Подсјећамо, Владе Републике Српске и Србије утврдиле су јуче неколико приоритетних области сарадње у наредном периоду, а акценат је стављен на даље унапређење сарадње у области енергетике, информационих технологија, намјенске индустрије и пољопривреде, али и путне и жељезничке инфраструктуре. Један од можда и највећих инфраструктурних пројеката који су у току, је управо изградња аутопута између Србије и Српске, а јуче су се у Добоју састали и представници Управе "Жељезница Републике Српске" и вршилац дужности генералног директора предузећа "Инфраструктуре Железница Србије" Небојша Шурлан и разговарали о успостављању интензивније сарадње ових жељезничких компанија, превасходно у области жељезничке инфраструктуре у Српској. 


РТРС