Новости :: Semberija INFO ::

 

6,5 милијарди људи бар један дан у јулу претрпјело екстремне врућине


Foto - Freepik

Више од 6,5 милијарди људи, што одговара 81 посто свјетске популације, било изложено екстремној врућини барем један дан у јулу ове године.

Климатске промјене узроковане људским дјеловањем у јулу су довеле до необично високих температура диљем свијета, наводи се у извјештају које је објавио Центар за климу у САД-у

Више од 6,5 милијарди људи, 81 посто свјетске популације, било је изложено екстремној врућини барем један дан у јулу, потврдила је анализа у којој је кориштен Индекс климатских промјена (ЦСИ) и која покрива 4.700 градова у 200 земаља.

Утврђено је такођер да су најмање двије милијарде људи сваки дан у јулу врло снажно осјетиле утјецај климатских промјена, број људи изложених екстремној врућини досегао је 3,5 милијарди, чији је врхунац био 10. јула.

Они који живе у близини екватора и на малим отоцима искусили су изузетно снажан утјецај климатских промјена узрокованих људским дјеловањем у јулским температурама.

У 870 градова, укључујући Александрију у Египту, Даку у Бангладешу, Хавану на Куби, џеду у Саудијској Арабији и Тампу у америчкој савезној држави Флориди, било је најмање 25 дана јулске врућине на ЦСИ нивоу три или већем. 

Истакнуто је да хиљаде људи сваке године умиру од узрока повезаних с врућином, а у извјештају се наглашава потреба  за напорима прилагодбе попут акцијских планова за топлину како би се смањио ризик од климатских промјена изазваних дјеловањем људи.

Наглашено је да ће све док се угљен, нафта и плин буду спаљивали, топлински догађаји с ЦСИ нивоима од 1 до 5 и даље бити чешћи и интензивнији.


АА / БХРТ