Турски министар енергетике: Ново гасно чвориште допринијеће безбједности снабдијевања Европе гасом :: Semberija INFO ::

 

Турски министар енергетике: Ново гасно чвориште допринијеће безбједности снабдијевања Европе гасом



Формирање новог гасног чворишта у Турској уз сарадњу с Русијом допринијеће европској енергетској безбједности, оцијенио је турски министар енергетике и природних ресурса Алпарслан Бајрактар. 

- Гас који се се испоручује у Турску (у оквиру пројекта чворишта) битно ће допринијети сигурности снабдијевања енергентима, посебно за југоисточну Европу. Таква енергетска сарадња доприноси решавању регионалних сукоба на дуже стазе - рекао је он за телевизију "А хабер".

Председник Руске Федерације Владимир Путин је прошле недјеље рекао да формирање гасног чворишта на територији Турске остаје на дневном реду. Како је истакао, пројекат такође подразумева оснивање електронске трговинске платформе за снабдеваче Европе гасом. Путин је предложио формирање овог чворишта, иначе највећег у Европи и Турској, у октобру 2022. године.

Чвориште ће такође омогућити да се настави транспорт гаса који је требало да се шаље кроз Сјеверни ток. Анкара је поручила да је неопходна инфраструктура за реализацију пројекта спремна, али да треба учинити измјене у закону. Прве законодавне одлуке донијете су почетком априла, а односиле су се на активности турске нафтне и гасне компаније "Ботас", као и низа других добављача.


​РТРС